BiH

Novi rast cijena u BiH: Uskoro poskupljuje i kafa

Međunarodna organizacija za kafu je nedavno saopćila da su cijene kafe u porastu u posljednje vrijeme i na najvišoj su vrijednosti u posljednjih 13 godina

Zbog rasta cijene sirove kafe na svjetskim berzama, ali i zbog manjka na tržištu, i u Bosni i Hercegovini se očekuju više cijene omiljenog napitka bh. stanovnika, pišu Nezavisne.

Tako će, prema riječima sagovornika lista, od oktobra pola kilograma kafe koštati od 11 do 11,5 KM

Momčilo Banjac, direktor pržionice kafe Minea iz Bosanske Gradiške, kazao je da su cijene sirove kafe na berzi u proteklom periodu išle naviše te tona sirove kafe sada košta 5.000 dolara.

– Sirove kafe nema na tržištu zbog suša koje su pogodile Brazil, a cijena je veoma visoka. Svi proizvođači u RS-u su za naredni period najavili poskupljenje za deset posto – rekao je Banjac.

Dodao je da se može očekivati i dodatni skok ako bude nastavljena ovakva situacija s kafom.

– U narednim danima, odnosno od oktobra, očekuje se da pola kilograma kafe dostigne cijenu od 11 do 11,5 maraka, zavisno od proizvođača – istakao je Banjac.

Mitar Samardžija, direktor Bom impeksa, čiji je najprepoznatljiviji brend OM kafa, kazao je da očekuje u narednom mjesecu da cijena kafe od pola kilograma dostigne nivo od 11 do 11,5 KM, ali i da se cijena kafe određuju pod utjecajem mnogih faktora.

– Uključujući ponudu i potražnju, vremenske prilike i spekulacije na tržištu, a za proizvođače kafe, troškove proizvodnje, radne snage i transporta, sve to igra značajnu ulogu u određivanju cijena kafe – rekao je Samardžija.

Kako kaže, osim ovih faktora, pandemija, geopolitička previranja, uključujući i aktuelne ratove, doprinijeli su tome da je od početka pandemije koronavirusa do danas cijena sirove kafe doživjele astronomski rast, a ključni faktori koji su doprinijeli ovom trendu bili su povezani prije svega s poremećajima u lancima snabdijevanja.

Dragan Grbić, glavni pržioničar u Caffemiu, istakao je da cijene sirove kafe prestižu svjetske rekorde.

– Potražnja je velika te proizvođači kafe nemaju količinu koja se traži i samim tim povećavaju se cijene kako bi oni preživjeli – kazao je Grbić.

Pojasnio je da će se to odraziti i na domaće tržište, gdje će, kako kaže Grbić, doći do skoka cijene kafe.

– Morat će se podizati cijene i to bukvalno minimalno, samo da bi proizvođači mogli da prežive. Mislim da bi realne cijene nas proizvođača trebalo da budu da pola kilograma kafe košta otprilike 12 KM – dodao je Grbić.

Da u ugostiteljskim objektima neće doći do skoka cijena kafe, barem do proljeća, potvrdio je Goran Kurtinović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS-a Horeca.

– Sad u jesenjem i zimskom periodu smanjuje se i broj prodatih kafa jer ne rade bašte – pojasnio je.

Međunarodna organizacija za kafu je nedavno saopćila da su cijene kafe u porastu u posljednje vrijeme i na najvišoj su vrijednosti u posljednjih 13 godina, prenosi Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh