BiH

Lagumdžija: Srbija nije utemeljitelj UN-a, članica je od 2000. godine

Ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija reagovao je na tvrdnje da je Srbija utemeljitelj UN-a.

Zlatko Lagumdžija -SDP

Lagumdžija je naveo da vrijedi podsjetiti na činjenice kada se u dnevno-političke svrhe šire laži o Srbiji kao utemeljitelju UN-a.

“Titova Jugoslavija je bila među 51 državom koja je osnovala UN. Disolucijom SFRJ prestaje biti članica UN. Bosna i Hercegovina 1992., a Srbija kao dio SRJ od 2000. je član UN-a”, naveo je Lagumdžija.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina bila autor/sponzor Rezolucije UN-a Generalne skupštine da se prije 24 godine naši susjedi prime u članstvo UN-a kao 189. država.

“Podsjećanja radi – nakon prijema Palau, Kiribati, Nauru i Tongo te zahtjeva SRJ da postane nova članica UN, zajedno sa jos 30 drzava Bosna i Hercegovina je bila autor/sponzor Rezolucije UN-a Generalne skupštine da se prije 24 godine naši susjedi prime u članstvo UN-a kao 189. država”, istakao je.

Njegova reakcija je uslijedila nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pred Generalnom Skupštinom Ujedinjenih naroda na početku izlaganja rekao:

“Obraćam vam se u ime Srbije, zemlje osnivača Ujedinjenih nacija, države slobode i pravde.” prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh