BiH

Realni rast BDP-a u BiH u drugom kvartalu 2,2 posto

BDP prema rashodnom pristupu u drugom kvartalu u odnosu na isti kvartal prošle godine zabilježio je rast od 2,2 posto.

BDP BIH - CBBiH

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio je 2,2 posto.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine od jedan posto u odnosu na prethodni kvartal, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je građevinarstvu 8,9 posto u drugom kvartalu ove, u odnosu na isti kvartal prošle godine.

BDP prema rashodnom pristupu u drugom kvartalu u odnosu na isti kvartal prošle godine zabilježio je rast od 2,2 posto.

Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodni period pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP-a u drugom kvartalu od 0,7 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano prema kategorijama BDP-a prema rashodnom pristupu, u drugom kvartalu u odnosu na isti kvartal prethodne godine, realni rast zabilježen je kod svih kategorija: potrošnja domaćinstava od 1,8 posto, potrošnje vlade 1,9 posto, bruto investicije 9,6 posto, izvoz roba i usluga 1,8 posto i uvoz roba i usluga 5,2 posto, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh