BiH

Zimsko računanje vremena: Evo kad pomjeramo kazaljke na satu

Kada prelazimo na zimsko računanje vremena, sat se vraća jedan sat unazad.

Zimsko računanje vremena - Faktor.ba

Uskoro nas očekuje prelazak s ljetnog na zimsko računanje vremena i pomjeranje kazaljki na satu.

Svake godine posljednje nedjelje u oktobru, svijet se vraća na zimsko računanje vremena, poznato i kao standardno vrijeme

U 2024. godini, ova promjena će se dogoditi u noći sa subote, 26., na nedjelju, 27. oktobra. Toga dana, u 3:00 sata ujutro, svi će sati biti pomjereni unazad za jedan sat, što znači da će ponovno biti 2:00 ujutro. Ova promjena donosi dodatni sat sna, što mnogi s radošću dočekuju.

Mnogi se ljudi svake godine pitaju: “Ide li sat naprijed ili natrag?” Kada prelazimo na zimsko računanje vremena, sat se vraća jedan sat unazad.

Ovo je trenutak kada “vraćamo” sat koji smo “izgubili” prilikom prelaska na ljetno računanje vremena u proljeće, kada se sat pomiče unaprijed. Tako da, nakon što se prebacite na zimsko računanje vremena, možete uživati u satu više sna te noći, što svakako može biti dobrodošla promjena, prenosi Hayat.

Zimsko vrijeme, također poznato kao standardno vrijeme, odgovara srednjoeuropskom vremenu (CET), koje je jedan sat ispred univerzalnog vremena (UTC+1). U ljetnom vremenu, međutim, sati se pomjeraju za jedan sat unaprijed, tako da važi srednjoeuropsko ljetno vrijeme (CEST), koje je dva sata ispred univerzalnog vremena (UTC+2).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh