BiH

Nove prognoze za zimu: Evo koliko snijega možemo očekivati

Sezonski prosjeci pokazuju da će većina Evrope ove zime imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno.

Poledica - Vijesti.ba

Prema najnovijoj dugoročnoj prognozi objavljenoj na portalu Severe Weather Europe (SWE), zima u Evropi mogla bi donijeti znatno manje snježnih padavina nego što se prvobitno očekivalo. Suprotno Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, gdje bi zimske padavine mogle biti izdašnije, Evropa će se suočiti s manjim količinama snijega. Ove prognoze temelje se na dva vodeća meteorološka modela, ECMWF i UKMO, koji najavljuju ispodprosječnu razinu snijega u većem dijelu kontinenta.

Sezonski prosjeci pokazuju da će većina Evrope ove zime imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno. Ipak, Skandinavija će biti iznimka, gdje se očekuje više snijega zbog prisutnosti niskog pritiska i mlaznog toka iznad sjeverne Evrope. Ovi vremenski uslovi omogućit će da se Skandinavija, za razliku od ostatka Evrope, suoči s obilnijim snježnim padavinama, prneosi Hayat.

Za decembar, meteorolozi predviđaju manji broj snježnih dana u većem dijelu kontinenata. Iako Alpe ostaju regija s normalnim količinama snijega, glavni fokus snježnih padavina bit će ponovno na krajnjem sjeveru kontinenta, posebice nas sjevernom Skandinavijom.

Januarska prognoza donosi sličnu sliku, s naglaskom na smanjeni potencijal snježnih oborina širom kontinenta. Alpe, koje su u decembru zabilježile prosječne snježne padavine, u januaru bi mogle imati još manje snijega.

U februaru se ne predviđa veće poboljšanje vremenskih uslova. Prognoza i dalje pokazuje smanjenje snježnih padavina, s tek ponekim manjim područjima u Alpama koje bi mogle bilježiti snijeg, ali u malim količinama. Sjeverni dijelovi pod mlaznom strujom nastavljaju biti u prednosti, iako je i tamo količina padavina manja nego što je uobičajeno.

Model UKMO, koji je također dio dugoročne prognoze, predviđa kako će veći dio kontinenata bilježiti manje količine snježnih padavina, izuzevši dijelove pod mlaznom strujom. Isto tako potvrđuje da će većina Evrope imati vrlo malo snijega ove zime tokom decembra, iako je nad subalpskim područjima označeno nešto više oborina. Velike promjene ne očekuju se ni u januaru.

Januar donosi sličnu situaciju te je količina snježnih oborina smanjena, dok je više oborina predviđeno samo za krajnji sjever. Februar neće biti ništa drugačija što se tiče promjena, dapače predviđeno je još manje snijega.

Oba modela ECMWF i UKMO ukazuju na “slabu snježnu sezonu” nad Evropom, s iznimkom krajnjeg sjevera i manjih područja oko Alpa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh