BiH

Jesu li kamenolom i ljudski faktor krivi za stravičnu situaciju u Donjoj Jablanici?

Vijest o katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini odjeknula je širom svijeta. Mnogi se pitaju da li je sve moglo da bude preduprijeđeno, te jesmo li mogli da naučimo na onim od deceniju prije. No, u javnosti se duži vremenski period raspravljalo među aktivistima o gradnji kamenoloma u šumi iznad Donje Jablanice.

Kamenolom - Facebook

Samo na području Jablanice u poplavama i odronima poginulo je 16 osoba, dok su se u Fojnici utopile tri osobe pa se ukupan broj smrtno stradalih popeo na 19. No, kako kažu nadležni strahuje se da bi taj broj mogao biti i znatno veći.

Naime, u Donjoj Jablanici srušen je veliki broj kuća, urušene su prometnice, mostovi, čak i željeznička pruga. No, puno se špekuliše o uzroku te da li je kamenolom uzrok katastrofe.

Kamenolom je otvoren nakon rata, a sinoć se nakon obilnih kiša sručio na naselje. Eko akcija se oglasila na svom zvaničnom Facebook profilu.

“Da li je gradnja kamenoloma višestruko uvećala broj žrtava i štetu u Donjoj Jablanici? U šumi iznad Donje Jablanice, nakon rata je otvoren kamenolom, koji se nakon sinoćnjih obilnih kiša sručio na naselje”, naveli su na Facebooku, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh