BiH

Kordić donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Grada Mostara

Na prijedlog Štaba civilne zaštite Grada Mostara gradonačelnik Mario Kordić je donio odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na području Grada Mostara- saopćili su iz Gradske uprave Mostar.

Maro Kordić - Pixsell - FENA

– Proglašava se stanje prirodne i druge nesreće na području Grada Mostara-Drežnica uzrokovane poplavama i klizištima sa danom 4. oktobar 2024. godine.

Radi zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na ugroženom području, određuju se sljedeće obaveze i zaduženja:

– da se gradski organi uprave, upravne organizacije, zavodi, pravni subjekti i druge institucije stave na raspolaganje Gradskom štabu civilne zaštite,

– u gradskim organima uprave, upravnim organizacijama, zavodima odmah uvesti neprekidno dežurstvo, radi izvršenja naredbi Štaba civilne zaštite,

– u skladu sa zahtjevima sa ugroženih područja zadužuje se Stožer civilne zaštite Grada Mostara da izvrši aktiviranje odgovarajućih službi civilne zaštite i spašavanja, a po potrebi i drugih pravnih subjekata, javnih poduzeća i građana radi pružanja pomoći na ugroženom području.

Troškovi koji nastanu, angažiranjem Štaba civilne zaštite Grada Mostara te dodatnim planskim angažiranjem nedostajućih resursa za spašavanje, tokom provođenja akcija zaštite i spašavanja pokrit će se iz budžeta Grada Mostara, planiranih za zaštitu i spašavanje, nedostajuća sredstva iz budžetskih rezervi i drugih finansijskih izvora, u skladu sa važećim propisima, prenosi Avaz.

Pored navedenih sredstava za ove namjene potrebno je koristiti sva raspoloživa sredstva posebne naknade za zaštitu i spašavanje u skladu sa Odlukom o uvjetima i načinu korištenja sredstava ostvarenih na temelju posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća-naveli su.

Štab civilne zaštite Grada Mostara je zadužen da u skladu sa važećim propisima preuzme sve aktivnosti oko koordinacije i rukovođenja akcijama zaštite i spašavanja na ugroženom području.

– Kad se sagledaju svi resursi, na osnovu procjene stanja i potreba ostvariti kontakte sa organima federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa operativnim procedurama.

Obavezuju se svi rukovoditelji gradskih organa uprave, upravnih organizacija rukovodioci pravnih osoba i drugih institucija, da osiguraju provođenje naredbi Štaba civilne zaštite Grada Mostara (pružanjem pomoći i podrške u logističkim i komunalnim potrebama, evakuaciji, zbrinjavanju ugroženog stanovništva i materijalnih dobara, snabdijevanju stanovništva živežnim namirnicama, higijenskim potrepštinama, te medicinskom zbrinjavanju povrijeđenih i oboljelih stanovnika).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh