Bosanska kafa zauzela je 66. mjesto, a na Taste Atlasu ocijenjena je sa 4,1.
U opisu se navodi da su bosanska i turska kafa prilično slične i da je bosansku najbolje opisati kao vrstu turske kafe. Bosanska verzija se priprema sa dobro mljevenim prženim zrnima kafe, a ponekad se za to koristi mlin za kafu.
Postoji više načina pripreme, ali se najčešće pravi prokuhavanjem vode u džezvi i dodavanjem mljevene kafe. Morate je miješati dok se ne pojavi gusta pjena, a potom treba ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuva. Služi se u džezvi, na malom bakarnom poslužavniku sa šoljicom, kockama šećera i čašom vode. Mnogi dodaju i rahatlokum. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i zagristi, a zatim popiti gutljaj kafe”, navodi u opisu Taste Atlas, prenosi N1.
Prvo mjesto zauzela su meksička bezalkoholna pića Aguas Frescas, a slijede: Lulada – Klumbija, kubanska kafa – Kuba, Mango Lassi – Indija, indijska filtrirana kafa – Indija, marokanski čaj od nane – Maroko, Hōjicha – Japan, tajlandski ledeni čaj – Tajland, Chai masala – Indija i Cholado – Kolumbija.
Bosanci piju najviše kafe u regionu
Ćejf, bosanska kafa, prijatelji. Bosanci i Hercegovci na listi najvećih kafopija zauzimaju 11. mjesto na svijetu. Po glavi stanovnika u našoj se zemlji popije oko 6 kilograma godšnje.
Taj podatak Bosance i Hercegovce stavio je na vrh najvećih ljubitelja kafe na Balkanu. Odmah iza nas su Slovenci (znamo da tamo živi baš puno Bosanaca).
Mnogi u Bosnu i Hercegovinu dolaze upravo da bi osjetili šta je to ćejf, on često dolazi uz šoljicu kafe.
Kada pijete bosansku kafu možete se susresti sa različtim varijantama.
Sikteruša gorka kafa, proljevuša tanka kafa s više vode i manje kafe, razgaluša koja se služi sa šerbetom, dočekuša zaslađena medom…
Bosanci će vas često pozvati i na razgovorušu, kafu uz koju ćete provesti ugodne trenutke pričajući. Danas je ona obavezna.