BiH

Udruženje građana “Sunce” još ima novca do jula

Udruženje građana Sunce iz Mostara godinama je za svoje članove – osobe sa intelektualnim i ostalim teškoćama osiguravalo kvalitetniji život, osposobljavajući ih za rad i uključenje u društvene tokove, a s ciljem da se bez pomoći drugih sami dalje nastave boriti kroz život.

Udruženje građana Sunce - Haber.ba

Posljednjih mjeseci Udruženje ima probleme finansijske prirode, a od ljeta, nažalost, prijeti i prestanak osnovnih aktivnosti, poput dnevnog zbrinjavanja osoba većeg stepena invaliditeta.

Stanovanje u lokalnoj zajednici za štićenike sa intelektualnim teškoćama odavno je upitno i opstaje zahvaljujući dobrim ljudima. Nikad dosad im nije pošlo za rukom da postanu ‘stavka’ u kantonalnom ili gradskom budžetu.

Direktorica Erna Topuz napominje da će donator iz Italije, koji je dosad u najvećoj mjeri podržavao finansiranje dnevnog boravka za korisnike Sunca, od ljeta to prestati činiti.

Za juli nemamo sredstva, kojima bismo mogli finansirati dnevni boravak. Štićenici nisu uključeni ni u jedan oblik socijalizacije. Sunce je, ustvari, njihov jedini kontakt sa svijetom, kaže nam.

Udruženje trenutno broji 130 korisnika različitog stepena invaliditeta. U dnevnom boravku zbrinuto je njih desetak, dok dvojica štićenika borave u stambenoj zajednici. Saša Šehić i Renato Ljeljak podstanari su već osam godina. Smješteni su u kući u naselju Opine, za koju je najam dosad plaćalo Sunce. Za njihovu ishranu, odjeću, obuću, režije i ogrjev uglavnom brine Udruženje.

Za njih smo uradili prevenciju deinstitucionalizacije. Raspolagali smo određenim sredstvima, dijelom od Soroša, dijelom od Ministarstva socijalne politike FBiH, a u određenoj mjeri pomagali su i kantonalna i gradska vlast. Zahvaljujući donatorima, uspjeli smo prebroditi dosadašnje brige. Nadam se da će i dalje, makar oni koji bi trebali biti nadležni, shvatiti da je krajnje neozbiljno igrati se ljudskim sudbinama, dodaje Topuz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh