– Ovdje na lokalitetu Ravnice, mi dolazimo i lovimo žabe. To je naša tradicija. Svake godine ih lovimo uglavnom u februaru i martu. Tada se one mrijeste. Jestive su tokom cijele godine, ali ih je teže naći. Sada ih ima najviše i najlakše ih je hvatati po barama – priča Tomo Oroz, piše “Faktor“.
Kaže da se meso žaba ne može pokvariti, koliko god da stoji.
– Uvijek je cijelo selo hvatalo žabe, ali svake godine ih je sve manje i manje. Jedan kilogram očišćenih žaba košta oko 30 maraka, dok je, mislim, kilogram žabljih bataka oko 80 maraka. Dolaze nam ljudi iz Sarajeva, Zenice, Kaknja, da probaju žabe. Kažu da bi voljeli da probaju i oduševe se kako je ukusno jelo. Upoređuju ga sa piletinom, ali kažu da je bolje od piletine – priča Tomo Oroz.
Njegova supruga Anica ih priprema nakon lova.
– Uglavnom se one pohuju. Najbolje je samo stavljati ih u prezlu, brašno, te u jaja i onda u vrelo ulje. Nema potrebe za bilo čim drugim – priča Anica.