BiH

Evropska komisija upozorila: Obustavit ćemo dalje finansiranje reforme pravosuđa u BiH

Milan Tegeltija ističe i kako je iznenađen tonom pisma Evropske komisije

avaz VSTV

Evropska komisija upozorila je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) da bi mogla obustaviti dalje finansiranje reforme pravosuđa u BiH, koje realizira preko tog vijeća.

– Zbog zabrinjavajuće ograničenih rezultata u postizanju ciljeva reforme pravosuđa u proteklim godinama, a posebno u oblasti integriteta, Komisija trenutno preispituje svoju podršku pravosuđu putem VSTV-a – potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ureda glasnogovornika Evropske komisije u Briselu.
U pismu koje su ove sedmice uputili predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji napomenuli su kako se predugo čeka na reforme pravosuđa, te da je “stanje pravosudnog sistema razlog za zabrinutost”.

Jedinica za integritet
Poseban akcenat stavljen je na dopis Evropske komisije od 11. februara 2020. godine u kome se VSTV poziva da preduzme hitne korake radi uspostave posebne Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, koja još nije formirana. Jedinica bi se trebala baviti provjerom integriteta nosilaca pravosudnih institucija.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća Milan Tegeltija za RSE kaže, međutim, kako je uspostava Jedinice prekinuta zbog pandemije.

– To nismo mogli da uradimo, jer je bilo vrijeme korone. Mada se i ta Jedinica za integritet unutar Sekretarijata VSTS veže uz pravilnik o imovinskim kartonima, tako da će i njen opus rada znatno biti smanjen u odnosu na ono šta bi trebalo da bude da taj pravilnik o imovinskim kartonima postoji – tvrdi Tegeltija.

Tegeltija: Iznenađen tonom – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Tegeltija: Iznenađen tonom
FOTO: ARHIV
Tegeltija ističe i kako je iznenađen tonom pisma Evropske komisije u kome se, kako tvrdi, za krivca proglašava VSTV, iako su Komisiju obavijestili da postoje opstrukcije, unutar pravosuđa, da se reforme koje traže i provedu.

– Imali smo u Pravilniku o imovinskim kartonima, gdje smo uspostavili jednu strogu kontrolu integriteta nosilaca pravosudnih funkcija kroz provjeru, ne samo podnošenja nego i provjeru tih imovinskih kartona. Došlo je do intervencije Udruženja sudija, koji su onda podnijeli zahtjev Agenciji za zaštitu ličnih podataka i Agencija nam je zabranila upotrebu tog pravilnika. Sada imamo i ukidanje pravilnika o ocjenjivanju sudija, a sve je to rezultat rada s Evropskom komisijom na unapređenju standarda unutar pravosuđa – navodi Tegeltija.
Upozorenja Vijeća za implementaciju mira u BiH
Iako Tegeltija tvrdi da postoje opstrukcije za koje Visoko sudsko i tužilačko vijeće nije krivo, Vijeće za implementaciju mira u svom kominikeu od 3.juna ocjenjuje da je problem u načinu funkcionisanja VSTV-a.

– Upravni odbor PIC-a primio je k znanju potrebu da se izvrši reforma Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kako bi se rješavala pitanja sukoba interesa i druga pitanja vezana za integritet, ojačala neovisnost, disciplinska i profesionalna odgovornost i omogućili pravni lijekovi protiv odluka VSTV-a, pozivajući sve organe vlasti da što prije osiguraju donošenje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u – stoji u Kominikeu.

Na zasjedanje Vijeća za implementaciju mira pozvan je i Damir Arnaut, predsjedavajući Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.
– Tu je vrlo jasno izražen stav nekoliko evropskih zemalja da Bosna i Hercegovina ne može ni jedan korak napraviti ka Evropskoj uniji dok ne počne ozbiljno adresirati ove probleme u pravosuđu”, govori Arnaut za RSE,piše Avaz

Posebna parlamentarna komisija, čiji je Arnaut predsjedavajući, bila je formirana nakon afere “Potkivanje”. U toj aferi se na videosnimku Tegeletija dovodio u vezu sa koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika Agencije za istrage i zaštitu SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo “ubrzati” predmete u bh. pravosuđu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh