BiH

Sindikalna potrošačka korpa pojeftinila za 155 KM

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca

fokus

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) izračunao za juni ove godine iznosi 1.840,87 KM i za 155,66 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za april ove godine iznosila je 947 KM i jednaka je iznosu prosječne plaće isplaćene u martu ove godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 51,44 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Sindikalnu potrošačku korpu čine: prehrana (učešće 44,6 posto), stanovanje i komunalne usluge (19,1 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,7 posto), obrazovanje i kultura (2,7 posto), odjeća i obuća (10,9 posto), prijevoz (6,5 posto), te održavanje domaćinstva (6,5 posto), prenosi “Fokus“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh