BiH

Čišćenjem korita Željeznice završena šesta sezona Henkelovog projekta “Zajedno za čiste vode BiH”

Bosna i Hercegovina se može pohvaliti velikim vodenim bogatstvom, ali ne i načinom na koji ga tretiramo.

Zajedno za ciste vode BiH / Boračko jezero - PR / Haber.ba

Dokaz za to su ogromne količine otpada koje već šest godina zaredom, u okviru projekta ‘Zajedno za čiste vode BiH’, budu izvađene iz naših rijeka i jezera.

Zajedno za ciste vode BiH / Boračko jezero – PR / Haber.ba

Posljednja od četiri ovosezonske akcije čišćenja bh. voda održana je proteklog vikenda, na rijeci Željeznici pored Sarajeva. Ova aktivnost dio je mnogo većih, višegodišnjih napora kompanije Henkel i partnera pomenutog projekta, kompanija Bingo i Eko život, s ciljem čišćenja bh. rijeka i jezera od otpada te podizanje svijesti o očuvanju naših prirodnih resursa.

Zajedno za ciste vode BiH / Boračko jezero – PR / Haber.ba

Izuzetno smo ponosni na ovaj projekt i drago nam je da smo ga uspješno realizovali i ove godine, imajući u vidu izazovnu epidemiološku situaciju. Želio bih izraziti zahvalnost svim našim partnerima te posebno divljenje roniocima RK Bosna za sve što su učinili kako bi pomogli ovim prirodnim bogatstvima. Iskreno se nadam da su ove četiri akcije čišćenja dodatno uticale na podizanje svijesti o značaju zaštite životne sredine i da će nam se što više građana svojim odgovornim ponašanjem pridružiti u očuvanju ekosistema‘, kazao je Admir Suljević, Head of Key Account Management u kompaniji Henkel.

Zajedno za ciste vode BiH / Boračko jezero – PR / Haber.ba

Više od 100 vreća čvrstog otpada, među kojima je i par kamionskih i veliki broj automobilskih guma, bilans je akcije čišćenja dijela korita rijeke Željeznice, koje su sproveli ronioci RK Bosna. Fotografije sa lica mjesta svjedoče o neprimjerenom odnosu pojedinaca prema prirodi i okruženju u kojem živimo, ali i značaju ovog projekta.

Zajedno za ciste vode BiH / Boračko jezero – PR / Haber.ba

Kako sumirati posljednju akciju? Istovremeno je bilo odlično i katastrofalno. Odlično u smislu da nas je, uprkos prognozama, poslužilo vrijeme i da smo za nekoliko sati uradili veliku količinu posla. S druge strane, Željeznica je, nažalost, ponovo pokazala isto lice. Već treću godinu zaredom čistimo ovu rijeku i svake godine se iznenadimo novim, ogromnim količinama otpada koje završe u njoj. Uprkos svemu, ponosni smo što smo barem malo doprinijeli čišćem okolišu i što smo dio projekta „Zajedno za čiste vode BiH‘, istakao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna.

Zajedno za ciste vode BiH / Boračko jezero – PR / Haber.ba

Kao i prethodnih godina, za propisno zbrinjavanje otpada pobrinula se kompanija Eko život.

Istinski nam je zadovoljstvo što smo od samog početka projekta jedna od važnih komponenti ovako velike ekološke akcije. Njen cilj nije samo zbrinuti otpad iz jezera i rijeka po završetku aktivnosti, već osvijestiti stanovništvo o pogrešnim navikama. Ovim putem izražavamo zadovoljstvo što uz ovako velike kompanije možemo doprinijeti čišćem i zdravijem okolišu za sve sadašnje, ali i buduće generacije‘, kazala je Azra Zahirović, predstavnica kompanije Eko život.

Značajnu ulogu u ovom projektu ima kompanija Bingo. Zahvaljujući prodajnim akcijama Henkelovih proizvoda Persil, Bref i Somat koje je organizirala u svojim prodajnim centrima, dio sredstava od njihove prodaje usmjeren je na čišćenje rijeka i jezera BiH.

Iako nam je ova situacija sa pandemijom izmijenila planove, ipak smo uspjeli realizovati sve akcije čišćenja. Rezultati akcija nisu dobri, jer je količina otpada velika, ali smo sigurni da ćemo upravo na ovaj način uticati da se to naredne godine promijeni. Niz aktivnosti koje smo organizovali u trgovinama i na terenu treba da utiču na naše potrošače, ali i bez toga stanovnici Bosne i Hercegovine bi trebali biti mnogo odgovorniji prema okolišu. Sada je pravo vrijeme da se odnosimo pažljivo prema prirodi, jer je i domaći turizam u fokusu, a onečišćene rijeke i jezera pune smeća ne idu u prilog razvoju istog‘, istakla je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga kompanije Bingo.

U tom smislu, projekt ‘Zajedno za čiste vode BiH’ dao je odličan doprinos. Osim Željeznice, ronioci RK Bosna su ove sezone očistili dijelove korita rijeka Bosne i Drine te područje glavne plaže na Boračkom jezeru. U svakoj akciji učestvovalo je oko 20 ronilaca, vodeći računa o svim sigurnosnim elementima. Uklonjeno je ukupno više od 365 vreća sitnog smeća i velike količine automobilskih guma i kabastog otpada. Pomenute vode BiH sada su mnogo čistije, a bilo bi dobro kada bi takve i ostale kako bi u njima mogle uživati i neke nove generacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh