BiH

Temperaturni šok i “mini jesen”: Od blizu 40 °C do dugih rukava, EVO ŠTA NAS ČEKA

Mnogi su uzdahnuli jer se, konačno, ispraznio meteorološki radar!

vrućina - novi

Nestale su žarke boje s kojima je lokalno u regiji jučer bilo i obilnijih grmljavinskih pljuskova.

Porast tlaka zraka naznačio je odlazak visinske ciklone, “glavnog krivca” za nestabilnosti u regiji i najavio savršeni vikend, pod uvjetom da se pridržavate svih preporuka nadležnih službi, budući da nam se za vikend ponovno vraćaju tzv. vrući dani, prenosi Novi.

U subotu će u Bosni i Hercegovini i regiji maksimalne temperature zraka prelaziti 30 °C, a osvježenje će se posebno tražiti na području sjevernih dijelova države gdje će temperature ići i do 34 °C. U nedjelju će temperature biti i više, prenosi Slobodna Dalmacija.

Stiže osjetno osvježenje
Početkom sedmice, kako predviđaju dugoročne prognoze Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF), primjetno će biti negativno odstupanje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka, kao i više padavina od prosjeka u razdoblju od 1. do 8. jula.

Sada kad je to sve ušlo u sferu kratkoročnih prognoza vremena, možemo reći kako je u ovim trenucima vjerovatan prodor hladnijeg zraka sa sjevera Evrope, koji bi na naše područje stigao sredinom iduće sedmice i “rastjerao” toplinu po visini. Istovremeno, uz prodor hladnijeg zraka aktivirala bi se i ciklona, s kojom bi već od utorka bilo kiše, pljuskova i grmljavine.

Osvježenje će se najviše osjetiti na kontinentu, gdje bi sredinom iduće sedmice mogla biti “mini jesen”, zatrebat će i dugi rukav, a temperatura zraka bi ondje, u odnosu na nedjelju, mogla pasti i za više od 15 °C pa slobodno možemo reći kako kontinentalce očekuje jedan pravi temperaturni šok.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh