BiH

Novi katastrofalni podaci: Jun 2024. najtopliji otkako se prate temperature

​Jun 2024. najtopliji je jun otkako postoje mjerenja globalne temperature. Sa prosječnom temperaturom vazduha od 16.66 stepeni bio je 0.67 stepeni topliji od prosjeka za period od 1991. do 2020. i 0.14 stepeni topliji od prošlog juna, saopštio je Servis za klimatske promjene Kopernik (C3S) pri Evropskoj uniji.

vrucina - Reuters

Ovo je nevjerovatan 13. mjesec zaredom koji je najtopliji otkako se prate temperature, navedeno je u saopštenju.

“Prema podacima, jun je bio 1.5 stepeni topliji nego isti mjesec u periodu od 1850. do 1900, što predstavlja preindustrijsku referencu. To znači i da je ovo 12. mjesec zaredom kada je probijena granica od 1.5 stepeni u odnosu na preindustrijsko doba” navodi C3S.

Kada je riječ o Evropi, temperature u junu 2024. bile su 1.57 stepeni više nego što je bio prosjek od 1991. do 2020. Time je ovo postao drugi najtopliji jun u evropskoj istoriji.

“Jun je 13. mjesec zaredom kada se ruše rekordi globalnih temperatura i 12. mjesec topliji za više od jednog i po stepena u odnosu na preindustrijsko doba. Ovo je više od statistički neobičnog podatka, već nešto što naglašava veliku i konstantnu promjenu u našoj klimi. Čak i ako se ovaj ekstremni niz uskoro završi, vidjećemo nove rekorde kako se postavljaju jer se nastavlja zagrijavanje. To je neminovno osim ako ne smanjimo emisiju štetnih gasova s efektom staklene bašte” rekao je Karlo Buontempo, direktor Kopernika, prenose Nezavisne.

Kako pokazuju podaci, ova godina vjerovatno će nadmašiti 2023. kao najtoplija u istoriji, prenosi “Reuters”.

Naučnik Zik Hausfader procjenjuje da sada postoji oko 95 odsto šansi da 2024. nadmaši proteklu godinu i postane najtoplija otkako se vrše mjerenja temperature, prenosi “Telegraf”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh