BiH

Emela Kapidžija o presudi Ustavnog suda: Sramna je, idemo dalje prema Strazburu

Ali pošto hidžab ne može vrijeme je da se uklone svi simboli unutar službe

Emela Kapidžija - Facebook

Ustavni sud BiH donio je odluku po apelaciji Emele Kapidžije, a koja je tvrdila da joj je povrijeđeno pravo na manifestiranje vjere i to zbog zabrane nošenja hidžaba.

Oni su utvrdili da njoj nije povrijeđeno pravo na manifestiranje vjere.

Nakon presude ona se oglasila i smatra da je presuda sramna.

– Presuda je sramna i vrijeđa mene kao slobodnu osobu i ličnost! Idemo dalje prema Strazburu ako Bog da ! Da vam ja kažem jesam li diskriminisana u odnosu na druge i kako se osjecam…Da, jesam diskriminisana u odnosu na druge, a hidžab nije simbol! Meni ne smetaju ničiji vjerski simboli, ali da bismo bili pravedni i ophodili se prema svima na isti način pozivam nadležne da se istraže sve prostorije i otklone svi vjerski simboli iz svih kasarni i institucija, pošto već porede moj hidžab sa vjerskim simbolima! Ne može moj hidžab ne mogu ni drugi simboli u prostorijama.

Prema svima isti tretman! Simboli itekako postoje u prostorijama, meni ne smeta ponavljam i nikad ne bih prijavila takvo nešto kako ne bih uvrijedila osobu kojoj taj simbol predstavlja neki smiraj ili značaj. Ali pošto hidžab ne može vrijeme je da se uklone svi simboli unutar službe – poručila je, prenosi Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh