Crna hronika

UŽASNE VIJESTI IZ JABLANICE – Prve informacije govore o pet poginulih, broj bi se mogao povećavati

Prve informacije govore o pet poginulih, broj bi se mogao povećavati…

Zasad nepotvrđene informacije govore da je pet osoba stradalo u nevremenu u Jablanici, izjavila je Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Portal Hercegovina.info neslužbeno doznaje da je broj stradalih moguće i veći.

Najgora je situacija u selu Zlate kod Jablanice.

Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNŽ nije mogao potvrditi brojke, no kazao je kako je određen broj osoba smrtno stradao, dok informacije sa terena govore i o većem broju teško ozljieđenih.

Majda Kovač istaknula je kako su obilne kišne padaline u protekla 24 sata na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa izazvale velike poteškoće stanovnicima tih općina.

Velik broj građana zvao je zbog prodora vode u prizemne prostorije, a prekinute su i cestovne i telefonske veze. Prekinuti su putni pravci Jablanica – Mostar, Jablanica – Risovac, Jablanica – Prozor Rama i Jablanica – Konjic. U kontaktu smo s ljudima na terenu. Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogo stanovnika, a prema informacijama, ima žrtava, kao i veliki broj nestalih i ozlijeđenih. Dobili smo nepotvrđenu informaciju da je u Jablanici pet žrtava. Kada se ta informacija potvrdi, možemo je smatrati službenom,” pojasnila je Kovač.

Naglasila je da je dio Buturović Polja također odsječen od lokalnog puta.

Teško je pristupiti ljudima u nevolji. U mjestu Ostrožac došlo je do odrona pruge,” kazala je Kovač.

Stupili su u kontakt s Ministarstvom obrane, Ministarstvom sigurnosti, federalnim MUP-om, županijskim upravama i svima koji mogu angažirati sredstva za pomoć građanima u ovakvim situacijama. Poslan je zahtjev Ministarstvu obrane BiH za angažman Oružanih snaga i letjelica.

Treba evakuirati jedno ozlijeđeno dijete. S terena se najviše traže teške mašine,” izjavila je Kovač.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh