Crna hronika

Preminuo ratni komandant Suad Muharemović

Nakon duže i teške bolesti, u svojoj 62.godini jutros je preminuo Suad Muharemović, jedan od ratnih komandanata odbrane Mostara i dobitnik najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Suad Muharemović - mostarski

Kako doznajemo od predsjednika JOB-a Grada Mostara Esada Kosića posljednji ispraćaj uz najviše počasti i dženaza ratnom komandantu Muharemoviću obavit će se na Gradskom groblju Sutina sutra 6. 6. 2024. godine u 17.30 sati.

Obezbjeđen je prevoz sa Tekije kroz cijeli grad u 16:00 sati.

Suad Muharemović je bio jedan od komandanata Prve mostarske brigade.

“Prva mostarska brigada je formirana kao simbol otpora tim idejama 13. jula 1992. godine i ona je jedina jedinica koja je bila direktno vezana za Sarajevo, odnosno za Štab Vrhovne komande i tadašnje legalno Predsjedništvo RBiH. Kasnije se ispostavilo da je Prva mostarska brigada kroz svoje aktivnosti i djelovanje bila spas za ovaj narod u dolini Neretve. Ona je za Mostar bila sve, bedem od koji su se odbijali i istočni i zapadni agresori – naglasio je Muharemović. Kroz nju je, kako je dodao, prošlo više od 8700 boraca, a u prosjeku je brojala između 1800 i 2500 boraca u svakom momentu”, isticao je Muharemović.

Za iskazanu hrabrost i sposobnost odlikovan je najvišim ratnim priznanjem- Zlatni ljiljan.

Muharemović je bio i predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Hercegovačko-neretvanskog kantona. Također, bio i predsjednik Skupštine saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja F BiH.

(Mostarski.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh