Kultura

Ministarstvo vanjskih poslova BiH obilježava 20. godišnjicu obnove Starog mosta u Mostaru

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 20. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru organizira prvu Međunarodnu konferenciju „MOSTAR 2024: Dijalog za budućnost“, koja će se održati 22. i 23. jula 2024. godine u Mostaru.

Međunarodna konferencija MOSTAR 2024: Dijalog za budućnost predstavlja priliku za promoviranje pomirenja i suživota kroz isticanje Starog mosta i Starog grada Mostara kao simbola multikulturalizma i mirnog suživota te poticanje dijaloga o pomirenju i saradnji.

U okviru Konferencije, u ponedjeljak, 22. jula, u večernjim satima za visoke zvaničnike i učesnike biće priređen kulturni performans i bacanje cvijeća sa Starog mosta za sve žrtve svih ratova, a potom svečana večera mira, čiji je domaćin predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

U utorak, 23. jula, u Hotelu „Mepas“ biće održana Konferencija „Mostar 2024: Dijalog za budućnost“, koja će okupiti ugledne visoke zvaničnike i učesnike, premijere i ministre, međunarodne i lokalne donosioce odluka, predstavnike zemalja Zapadnog Balkana, zvaničnike i predstavnike Evropske unije, Evropske komisije, UN-a, UNESCO-a i stručnjake za kulturnu baštinu, zvaničnike i predstavnike Grupacije Svjetske banke, akademike i istraživače, lidere civilnog društva i nevladine organizacije, te predstavnike medija i druge učesnike.

Na početku Konferencije, u utorak, 23. jula, u 11:00 sati u konferencijskoj sali „Queen“ Hotela „Mepas“, predviđena su uvodna obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, zamjenika gneralnog direktora UNESCO-a Qu Xinga te gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

Potom će, u 12:00 sati u konferencijskoj sali „Queen“, zvaničnici Svjetske banke govoriti o podršci ove institucije zemljama koje su kandidatkinje za članstvo u EU.

Od 12:15 sati u istoj konferencijskoj sali uslijedit će diplomatski panel na temu Povezujući prošlost, sadašnjosti i EU budućnost.

Programom je, od 12:00 sati u konferencijskoj sali „Princess”, predviđen stručni panel pod nazivom Očuvanje kulturnog naslijeđa Mostara,pišu Vijesti

Na kraju Konferencije, u 13:45 sati u konferencijskoj sali „Queen“ bit će upriličena ceremonija potpisivanja MOSTARSKE 2024 IZJAVE ZA BUDUĆNOST.

Uslijedit će family photo te zaključna obraćanja ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh