Kultura

SLIKARSKI OPUS „EXODUS“ SAFETA ZECA PREDSTAVLJEN U POTOČARIMA

Kao dio zvaničnog programa obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici..

U Potočarima predstavljen slikarski opus „Exodus“ - PR / Haber.ba

U okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a uz podršku Grada Sarajeva, Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica i Ateljea Zec, danas je u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima predstavljen slikarski opus „Exodus“ bh. slikara i grafičara, Safeta Zeca. Platna nastajala u znak pijeteta prema tragediji Srebrenice, okupljena su u četiri velika ciklusa – „Lica“, „Hljeb milosrđa“, „Zagrljaji“ i „Exodus“, na kojima je Zec radio posljednjih dvadeset godina upisujući u njih svoje veliko znanje i dosežući do sada najsnažniju ekspresivnost izraza i likovnog rukopisa. Zahvaljujući podršci Grada, postavka će trajati tri mjeseca.

Slikarski opus „Exodus“ – PR / Haber.ba

Safet Zec – PR / Haber.ba

Majke Srebrenice – PR / Haber.ba

“Izložba Safeta Zeca je, uz druge nove sadržaje, upotpunila prostor Memorijalnog centra. Genocid je tema koja traži istraživački rad, koja traži da nalazi o tome budu prevedeni na brojne jezike, kako bi ljudi mogli čitati i razumjeti kontekst Srebrenice. No, da bi došla do srca ljudi, genocid morate vidjeti. To je stvarnost koju nam približava “Exodus” i zato je velika stvar da ova izložba dolazi u Srebrenicu i pronalazi svoj dom”, dodao je Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

“Memorijalni centar Srebrenica se ove godine otvara prema svijetu. Veliku pažnju smo posvetili tome da privučemo naše najbolje i najuspješnije ljude iz svih sfera društva i uključimo u naše aktivnosti. Akademski slikar Safet Zec je ovom izložbom još jednom pokazao koliko daleko umjetnost može da dosegne u podizanju svijesti o zločinu genocida u Srebrenici i potrebi suočavanja sa prošlošću. Ovih dana nam stižu brojni upiti iz italijanskih medija, upravo na tragu vijesti o izložbi. Zahvalan sam što kroz podršku tima koji stoji iza izložbe “Exodus” znamo da nismo sami na putu čuvanja istine o genocidu”, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Emir Suljagić – PR / Haber.ba

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, istakao je da su Sarajevo i Srebrenica kao dva grada stradalnika sudbinski povezani i da na na vlastite nezamislive tragedije nikad nisu odgovorili mržnjom. “Safetov Exodus je svojevrsan krik i sjećanje na vrijeme kada su Evropa i svijet bili nijemi. Ovo je duboko poštovanje prema žrtvama, poziv na mir i opomena čovječanstvu da se Srebrenica nikad i nigdje više ne ponovi“, kazao je Skaka i dodao da je opus “Exodus“ epohalni kulturni čin koji ima civilizacijsku poruku.

Abdulah Skaka – PR / Haber.ba

Historičarka umjetnosti Aida Abadžić Hodžić govoreći o samom opusu istakla je kako pred licem drugoga u boli i patnji, u osjećanju drugog kao osjećanju vlastitog postojanja, Zec nadilazi intelektualnu površnost našeg vremena u kojoj je prevladalo uvjerenje o kojem je govorio i filozof Karl Popper da je “umjetnost izražavanje ličnosti u kojoj sam (samo) ja, umjetnik značaja”. “Velika platna Safeta Zeca koja oslovljavaju zlo koje se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine svoju punu mjeru dobivaju upravo dvadeset i pet godina kasnije, na mjestu egzekucije, u velikim, hladnim, mračnim halama nekadašnje Fabrike akumulatora u Potočarima, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra, gdje su hiljade nevinih duša sa strepnjom iščekivale svoju sudbinu”, zaključila je Abadžić Hodžić.

Aida Abadžić Hodžić – PR / Haber.ba

U umjetničkom dijelu ceremonije, učestvovao je ženski vokalni ansambl „Allegro“ a cappella izvedbom bosanske sevdalinke „Sine moj“, te glumci Hana Zrno i Harun Čehović koji su izveli koreografiju „Exodus“ Amile Terzimehić uz muzičku pratnju na violini Arijane Zubčević.

Hana Zrno i Harun Čehović – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh