Kultura

Svečano otvorena kulturna manifestacija ‘Mostarsko ljeto 2024’

U Centru za kulturu Mostar sinoć je koncertom „Sevdah uz saz“ svečano otvorena Međunarodna kulturno-turistička manifestacija „Mostarsko ljeto 2024“. Manifestaciju je na uvodnoj svečanosti otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara gospodin Salem Marić.

Zaista mi je zadovoljstvo što sam večeras u ime Grada Mostara u prilici da vam se obratim. Važno je istaći kako je ‘Mostarsko ljeto’ manifestacija koja traje kontinuisano, a svima nam je poznato kako je Grad Mostar zaista prepoznatljiv kako po kulturnim, tako i umjetničkim stvaraocima kojima treba dati priliku za promociju. Trebamo nastaviti voditi brigu o institucijama kulture koje su pokretač našeg grada te moramo naći sredstva i načine da kulturu podignemo na veći nivo. U toku ‘Mostarskog ljeta 2024’ bit ćete svjedoci izuzetnih događaja te moram naglasiti da ova manifestacija svake godine mora biti jača“, istakao je Marić kazavši kako se nada da ćemo i u budućnosti nastaviti njegovati kulturnu baštinu Grada Mostara.

Direktor Pozorišta lutaka u Mostaru gospodin Edin Kmetaš istakao je kako mu je izuzetna čast obratiti se u ime organizacionog odbora „Mostarskog ljeta“.

„Nadam se da ćete u što većem broju pratiti sve sadržaje ‘Mostarskog ljeta’. Duboko smo svjesni prolaznosti ovoga života, smjene generacija i zaista se trudimo da svako mostarsko kulturno ljeto unaprijedimo konkretnim sadržajima i da ostavimo neki trag“, naglasio je Kmetaš.

Nakon ceremocije otvaranja upriličen je koncert „Sevdah uz saz“. Na koncertu su učestvovali istaknuti interpretatori sevdalinke Alma Subašić i Zanin Berbić, dok je program moderirao glumac Armin Omerović.

“U Mostaru je uvijek prekrasno i ovaj kraj uvijek osjećam svojim. ‘Mostarsko ljeto’ je poslastica za sve one koji vole različite oblike umjetnosti te sam izuzetno sretna što sam dijelom ove manifestacije. Koncerti u Mostaru uvijek su prepuni emocija i to su mi zaista neki od najdražih koncerata, slobodno mogu kazati, u životu”, istakla je Subašić.

U okviru ovogodišnje manifestacije „Mostarsko ljeto“ bit će održano više od 30 različitih kulturnih sadržaja, a organizatori su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Pokrovitelji manifestacije su Grad Mostar i Skupština HNK, dok je sponzor kompanija BH Telecom.

Naredni događaj koji očekuje posjetioce u okviru „Mostarskog ljeta“ je na rasporedu već sutra (subota, 22.06.), a riječ je o izložbi AI slika „Mostar u stilu velikih majstora“ autorice Mie Fendi koja će biti upriličena u Muzeju Hercegovine Odjel Stari Most (Labirint), sa početkom u 19 sati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh