Politika

Sabor HDZ-a BiH: “Priča o kanalu na Hrvatskom jeziku nije bila trik, dobijamo RTV Herceg-Bosne”

Ukupno 25 tačaka čini dnevni red današnjeg Sabora HDZ-a BiH u Mostaru. Dilema, kad je riječ o izboru predsjedavajućeg odavno nema – Dragan Čović i dalje uživa veliku podršku članstva, a HDZ će danas prema najavama birati i zamjenike predsjednika i članove ostalih stranačkih tijela.

Sabor HDZ-a BiH - Haber.ba

Već na samom početku usvojeni su Statut i programska deklaracija. Prethodno su delegacije položile vijence i odali poštu stradalim hrvatskim braniteljima i bivšim članovima stranke, koji danas nisu među živima. Gost Sabora je hrvatski premijer Andrej Plenković, a prisutne su i delegacije SNSD-a, SDA i SBB-a, uz predstavnike gotovo svih stranaka članica HNS-a. Plenković je u izjavi pred početak najavio veliku podršku sestrinskoj stranci u BiH, ali i Bosni i Hercegovini na njezinom evropskom putu. Konstatovao je i kako je Hrvatska dosad bila veliki vjetar u leđa našoj zemlji na njezinom evropskom putu.

Čović je u izjavi koju je dao pred početak Sabora kazao da je zajedništvo Hrvata put do njihove opstojnosti u BiH, pozivajući na baštinjenje i bratimljenje kako u BiH, tako i sa Hrvatima u Hrvatskoj.

Sabor je osnova našeg zajedništva. Širimo ga i kroz institucije hrvatskog naroda o čemu ću govoriti u današnjem izvješću koje ću podnijeti. Veliko zadovoljstvo je prisustvo gospodina Plenkovića danas ovdje. Hvala i na svojevrsnoj podršci i zajedničkom rad na evropskom putu. Hvala mu i na podršci koju je davao Bosni i Hercegovini dok je bio europaralamentarac. Da nije bilo utjecaja Republike Hrvatske, mi ne bismo predali zahtjev za članosto u EU, rekao je Čović, ponavljajući da je pred HDZ-om mnogo iskušenja i izazova, ali i puno zadataka u budućnosti.

Imamo snažno stranačko rukovodstvo koje, siguiran sam, može ostvariti potpunu jednakopravnost Hrvata, ali i funkcionalnu i evropsku BiH, dodao je.

Plenković je kazao da je u Mostar došao podržati Dragana Čovića i sestrinsku stranku u svemu što rade u borbi za vrijednosti koje zastupaju. Hrvatska će i dalje, rekao je, podržavati evropsku orijentaciju naše zemlje.

HDZ BiH u tome ima prominentnu ulogu. Predsjednik Čović, podsjetit ću, obnašajući dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, podnio zahtjev za članstvo BiH u EU. Stranka koju predstavljam, ali i Vlada Hrvatske snažno će podržati taj put BiH u svakoj prilici. I to ćemo činiti i dalje. Željana Zovko nastavila je, također, snažnu borbu za BiH i jednakopravnost svih naroda ovdje, rekao je Plenković.

Izrazio je nadu da će se sa prijateljima sa kojima Hrvati grade budućnost BiH, otkloniti nedostaci u Izbornom zakonu BiH, nakon čega bi se mogla konstituisati i vlast na nivou Federacije BiH.
Kazao je i da Hrvati nikada neće biti faktor koji će prevagnuti na stranu Bošnjaka ili Srba u slučajevima njihovih sukoba ili neslaganja. Rekao je i da je BiH morala imati kandidatski status još prošle godine, da je bilo više mudrosti. Obraćajući se Andreju Plenkoviću kosntatovao je da su Hrvati u BiH ponosni na pasoše Republike Hrvatske, ali da je BiH ipak njihova domovina koju žele graditi. Evropska unija i NATO ostaju prioriteti HDZ-a BIH, a poručio je i kako će se ova stranka do kraja zdušno zalagati za cjelovitost BiH. Na kraju je kazao da će uskoro u punom kapacitetu zaživjeti Radio-televizija Herceg-Bosne. Poručio je i kako postoje pokušaji i težnje majorizacije koje nemaju šansu da uspiju, ali da su za HDZ ipak iskušenje.

Prenoseći pozdrave vodstva SDA, Adil Osmanović podsjetio je na dugogodišnju koaliciju dviju stranaka, koja obavezuje da se drugačije razmišlja od onih koji ne bi voljeli dvije stranke vidjeti zajedno.

Bit ćemo partneri u vlasti i prilikom ulaska BiH u EU. Moja lična želja je da zajedno snažnije pokrenemo BiH, rekao je.

U ime HDZ-a 1990 prisutnima se obratio Ilija Cvitanović, dok je ispred SNSD-a prisutne pozdravila Nada Tešanović. Željana Zovko je govoreći o problemima Hrvata u BiH podsjetila na nedavne izbore na kojim su, kako je kazala, Bošnjaci birali dva člana Predsjedništva, među njima i hrvatskog.

Nažalost, birali su čovjeka koji nema nikakvog dodira s nama i koji prezire sve što je naše. Evropski parlament će se pobrinuti za ovaj problem. Razum, dobra volja, pravičnost i jednakost uvijek pobijeđuju, poručila je Zovko.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh