Politika

U ovoj sedmici niz sastanaka o formiranju vlasti u FBiH

U ovoj sedmici održat će se niz sastanaka u vezi s formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Bradara, Stojanović i Lendo - vijesti.ba

Već za danas je potpredsjednik Federacije Bosni i Hercegovini Refik Lendo uputio poziv na sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Socijaldemokratske partije (SDP) s izabranim rukovodstvom Federacije BiH.

U pozivu upućenom Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Nerminu Nikšiću te predsjednici FBiH Lidiji Bradari i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, Lendo navodi da im se obraća povodom činjenice da je 6. aprila istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH. Podsjeća da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH na sjednici 6. aprila usvojio set predmetnih odluka, uključujući i Zaključak kojim se pozivaju svi učesnici u procesu formiranja vlasti da hitno iznađu rješenje kako bi se ispoštovala ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Ipak, lider HDZ-a rekao je da se neće odazvati ovom pozivu te najavio da će u Sarajevu u utorak imati sastanke s predstavnicima Osmorke i međunarodne zajednice.

– Isteklo je vrijeme za Vladu Federacije, rok je istekao i da vidimo šta ćemo dalje – naveo je on.

Kazao je i kako mnogi očekuju reakciju visokog predstavnika i pregovaraju oko toga šta će on nametnuti.

– Da ne bih nagađao šta će visoki predstavnik uraditi tog 24., 25. ili 26., to je nečija taktika, već sam ranije rekao ne treba nam nikakvo nametanje imamo dovoljno jasnih rješenja kad je u pitanju Izborni zakon, ali ako se neko igra s tim ta rješenja mogu biti kratkoročna, da odblokiraju proces – rekao je on.

I Narodni evropski savez (NES) i Stranka za BiH (SBiH) uputili su poziv strankama okupljenim oko Trojke, ali i SDA i DF-a na hitan sastanak povodom zaključka koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

“Budući da su klubovi zastupnika NES-a i SBiH bili predlagači usvojenog zaključka, smatramo potrebnim da organiziramo sastanak kako bi razmotrili i dogovorili daljnje aktivnosti radi njegovog provođenja, kao i utvrdili principe na osnovu kojih bi se temeljile izmjene i dopune ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije BiH u Ustavu Federacije BIH”, naveli su u pozivima.

Oba sastanka su planirana u zgradi Federalnog parlamenta, 18. i 19. aprila, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh