Politika

Olimpijske igre u Parizu postale dio francuske izborne kampanje

Posle raspuštanja francuskog parlamenta, Olimpijske igre (OI) u Parizu postale su deo turbulentne francuske izborne kampanje.

Predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je pozvao Francuze da glasaju za lidere „spremne da nastave organizaciju OI“, dok je šef ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Žordan Bardela (Jordan Bardella) odgovorio da neće ništa promeniti u organizaciji Igara ako dođe na vlast.

Makron je 2022. godine, u vreme Svetskog prvenstva u Kataru, rekao da „ne treba da politizovati sport“.

Međutim, iznenadno organizujući vanredne parlamentarne izbore, posle poraza svog tabora na izborima za Evropski parlament, Makron je izazvao i neizvesnost organizacije OI.

Predsednik Francuske je nedavno izrazio uverenje da će glasači biti posvećeni izboru kontinuiteta na dan izbora, dok je Bardela rekao da u slučaju pobede na izborima neće ništa menjati u organizaciji OI.

OI su tako postale „strategija za mobilizaciju biračkog tela“, izjavili su izvori bliski organizaciji OI, ali su dodali da nema garancije za efikasnost takve strategije.

Prvi krug parlamentarnih izbora zakazan je za 30. juna, dok su OI od 26. jula do 11. avgusta, prenosi Beta/AP


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh