Region

Plenković o velikom povećanju plata sebi i ministrima u hrvatskoj Vladi: Želimo privući ljude da se bave politikom

Andrej Plenković, premijer Hrvatske oglasio se nakon što je Vlada ove države danas odlučila povećati plate ministrima, saborskim zastupnicima, državnim sekretarima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim zvaničnicima.

Andrej Plenković. Neva Zganec / PIXSELL

Plenković je rekao da je osnovica plate za zvaničnike godinama bila nepromijenjena.

“Mi smo sada u poziciji, nakon što smo godinama stvarali preduslove za ekonomski rast i rast minimalnih i prosječnih plata, kao i rast BDP-a, da nakon svih tih stavimo to na dnevni red. Situacija je takva da nijedan član Vlade nije na prvom mjestu u svojim institucijama, a neki su i na 450. mjestu”, rekao je, prenosi N1.

Plenkovićeva plata 5.535 eura

“Vrijeme je i da oni koji izlaze na izbore imaju adekvatno plaćen rad. Ovo je samo prvi korak, podizanje osnovice na nivo koji postoji za javne službenike, a ministar finansija radit će na novom zakonskom okviru za plate zvaničnika jer i taj posao treba biti adekvatno plaćen. Radimo to da bismo privukli ljude da se bave politikom i to je jedna antikoruptivna mjera”, dodao je.

“Postoji podrška unutar parlamentarne većine da se to donese. To nije populistički nikada nije oportuno, ali se treba sprovesti”, naveo je Plenković.

Na pitanje novinara N1 hoće li on kao primjer imati platu od 5.535 eura, kaže da se odrekao puno veće plate u EU parlamentu.

“I nakon toga imat ćemo najniže plate od zvaničnika u EU članicama. Ovo radimo dugoročno jer je demokratija fluktuirajući proces. Nismo tu od jučer, ovo je već treći mandat i koliko god percepcija politike kod nekih ljudi bila loša, to nije lagan posao. Ako pitate bilo koga ko se bavi nekakvim upravljanjem, oni će reći da su ove plate loše. Izdržat ćemo te kritike i iznijeti argumentaciju zašto je ovo potrebno”, rekao je.
Rebalans budžeta

Plenković smatra da to neće utjecati na rebalans budžeta jer je to “mali i neuporediv iznos” i osvrnuo se na predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

“Može svako govoriti što hoće o rupi u budžetu. Može kršitelj Ustava reći da je to rupčaga pa će ga svi prenositi kao što su ga prenosili i ranije. To je normalna stvar da na jesen ide rebalans budžeta”, rekao je.

O kandidatu HDZ-a na predsjedničkim izborima rekao je samo da “stvari idu dobro”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh