Region

Hrvatska država želi da iznajmljuje prazne stanove svojih građana

Kako je govorio ministar građevinarstva i prostornog uređenja Branko Bačić, na ovaj način želi se dio od 600.000 praznih nekretnina staviti na tržište…

Facebook

Jedna od mjera Nacionalnog plana stambene politike u Hrvatskoj jeste program povoljnog najma uz koji bi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) preuzela upravljanje stambenim nekretninama od građana, koje su prazne više od dvije godine, sa namjerom da ih iznajmljuje mladima i socijalno ugroženima po nižoj cijeni od tržišne.

O čemu se radi?

Kako je govorio ministar građevinarstva i prostornog uređenja Branko Bačić, na ovaj način želi se dio od 600.000 praznih nekretnina staviti na tržište, prenosi Index.

„Netko ima stan od 65 kvadrata. Mi ćemo vlasniku stana, ako potpiše ugovor na šest godina, uplatiti u dvije rate 42.000 eura. Polovica ide odmah, a druga nakon dvije-tri godine. Za taj stan on više ne mora brinuti. APN će tada sa liste najmoprimaca useliti one sugrađane koji ne mogu sebi priuštiti stan jer im cijena stana sa režijama prelazi 30 posto mjesečnih primanja,“ naveo je Bačić za N1.

„Usvajamo poseban program i, ako ste ušli na listu, dobićete prikladan stan. Onda ćete potpisati ugovor sa državom, ne sa vlasnikom, u kojem ćete se obavezati državi mjesečno plaćati iznos najamnine“, dodao je.
Aktiviraće se i državni stanovi

Osvrnuo se i na to šta će biti sa neiskorištenim državnim nekretninama.

„Ima 8000 stanova, 1200 je praznih. Oni su prioritet i prvi će ući u program povoljnog najma“, najavio je.

Bačić je na predstavljanju mjere još rekao da će u narednih godinu do dvije dana u potpunosti aktivirati nekretnine u državnom vlasništvu koje sada nisu u funkciji stanovanja. Poručio je i kako je nužno zaustaviti prenamjenu stambenih jedinica za turističke apartmane za kratkoročni najam, jer to „strahovito smanjuje ponudu na tržištu“.
Likan: Mi još nemamo pravni okvir za ovo

Vedrana Likan, direktorica konsultantske firme za nekretnine Colliers za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, kaže da je prva prepreka nedostatak pravnog okvira koji bi omogućio takvu mjeru.

„Kao što je ministar Bačić rekao, sve ovo je u fazi prijedloga i iluzorno je očekivati da bilo koja od ovih mjera može krenuti brzo. Možda bi porez na nekretnine mogao biti izuzetak, ali stambena politika nema zakonski okvir i trebaće izmjene zakona. Sve su ovo samo ideje, a njihova primjena je neizvjesna,“ objašnjava ona.

Dodaje da je do neodrživih cijena nekretnina došlo, između ostalog, zbog dugogodišnjeg lošeg upravljanja APN-om.

„Koliko je dugo nastajao ovaj problem, toliko ćemo dugo i trebati da ga riješimo. Samo najava ovih mjera unosi nemir na tržište jer kupci, prodavci i najmoprimci ne znaju u kakav proces ulaze i kada će te mjere biti primijenjene,“ kaže Likan.
“Ko bi to radio?”

Ističe da je u ideji dobro da država preuzme upravljanje stanovima koji nisu dvije godine stavljeni na tržište.

“Ljudi koji su imali neaktivan kapital, po svoj prilici kako bi u nekretnini očuvali vrijednost novca, sad bi tako mogli primati pasivan prihod iz najma i ne brinuti o detaljima. Ali s druge strane, nije jasno tko će nekretninu opremiti, postoje li sanitarije, namještaj, tko određuje cijenu, koji je pravni okvir priče… Puno je više pitanja nego odgovora.

Tko bi to radio? Mi smo općenito na našem tržištu potkapacitirani menadžmentom u rentijerstvu, a zemlja smo koja je dominantno orijentirana na turizam. A sad se ovdje država nudi kao igrač. Ne vidim tko bi to radio, menadžer nekretnina je posao za sebe, a država nema znanje, praksu ni kapacitete, ali ostavljam otvorenom mogućnost da nas iznenadi”, kazala je.

Zaključila je da je sličan model imala Slovenija.

“Tamo je bilo svega šest ili sedam zainteresiranih koji su ušli u program, u nas se očekuje njih 9000, tako je rekao ministar. Prvi odgovor koji bi trebali imati je na pitanje – zašto ti stanovi već nisu stavljeni na tržište dugoročnog najma?Je li to zbog straha od nereguliranog tržišta ili je nešto drugo razlog?

Je li država napravila analizu zašto stanovi već nisu na tržištu? U odgovoru na ovo pitanje leži i moguće rješenje, a ono možda nije u prihodu koji država garantira nego u nečemu drugome”, objasnila je Vedrana Likan za Index.
Vujović: Mislim da efekat neće biti ni negativan ni pozitivan

Boro Vujović, osnivač i vlasnik agencije za nekretnine Opereta, ne vjeruje da će mjera imati značajan uticaj.

„Imamo primjere drugih država i ne mislim da će ovo izazvati veliki interes među vlasnicima nekretnina,“ kaže Vujović.

Smatra da je pozitivno što država napokon razmišlja o nacionalnoj stambenoj politici, ali naglašava da nesigurnost u odnosima između najmodavaca i najmoprimaca ostaje veliki problem.
Rastovac: Mjera će biti neuspjeh

Sanjin Rastovac, suvlasnik agencije Sky nekretnine, smatra da će mjera biti neuspješna.

“Očekujem da će ta mjera biti neuspjeh i da će nastajati problemi koje će navodno rješavati država. Ista ona država, odnosno pravni sustav, koji godinama ne može izbaciti podstanara iz vašeg stana ili naplatiti štetu koju je napravio. Zaključite sami kako će biti ako im date stan i nastanu problemi”, kaže.

“Vrijeme je za promjene i postizanje priuštivog stanovanja, ali je dojam da se na cijeli problem gleda iz krivog kuta. Cilj bi trebao biti da se povećaju primanja, ubrzaju svi procesi, od dozvola do pravnog sustava, da država napokon proradi, a ne da je glavni problem kod svakog koraka u stvaranju nove vrijednosti”, dodaje on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh