Od devet testiranih uzoraka 4 su dobila ocjenu ‘dobro’ za korištenje u kuhinji, dva prosječno i tri nedovoljno, a kod nekih su otkrivene bakterije i hemijski ostaci koji mogu doći u kontakt s hranom i škodljivi su za zdravlje.
Pri ispitivanju mikrobioloških karakteristika uzoraka pokazalo se da su neki rezultati zabrinjavajući jer površina papira sadrži mezofilne bakterije koje mogu biti i patogene, izjavio je Boštjan Okorn iz Saveza potrošača Slovenije (ZPS), najveće slovenske udruge za zaštitu prava potrošača.
Problem predstavljaju i izbjeljivači i kuhinjski papir koji se radi od recikliranog papira i sadrži hemijske tragove i nečistoće, upozoravaju u udruzi.
Potrošačima zato savjetuju da kupuju i koriste samo papirnate ubruse od nerecikliranog papira, kako bi smanjili mogućnost prijenosa nečistoća i hemijskih ostataka na hranu, te da ako je to moguće umjesto papirnatih ubrusa koriste klasične kuhinjske krpe, prenosi “Hina”.