Region

Operacija koja je trajala 14 sati: Razdvojene sijamske blizankinje rođene sa jednim jetrima

Za dva dana Valentina i Kristina, dvije predivne, umiljate i vesele bebe imat će četiri mjeseca. I ne bi tu bilo ništa neobično da te prijevremena rođene bebe sredinom siječnja nisu zapravo bile sijamske blizanke: Od tada, puno im toga nije im išlo u prilog ali uspjele su.

Danas živahne bebe usrećuju roditelje ali i cijelo Rebro jer mnogi se ne mogu načuditi ‘čudu’ koje je u njihovu slučaju uspjela učiniti medicina. Naime, rođene su sa spojene donjim dijelom prsnog koša ali zajednička im je bila jetra te crijeva. Pet tjedna nakon rođenja u 14 satnoj operaciji u kojoj je sudjelovalo čak 14 liječnika i gotovo toliko drugog medicinskog osoblja, Valentina i Kristina samo su blizanke, ne više sijamske. Svaka su u svom krevetiću pa čak i u svojoj sobi na zagrebačkom Rebru dijele osmjehe svojoj mami i tati.

Plaću kad su gladne ili im nešto treba, a u samo dva mjeseca od operacije udvostručile su svoju težinu i sjajno napreduju.

Odmah po rođenju iz rodilišta na KB Svetom duhu bebe su prebačene na KBC Zagreb gdje je počela lavovska borba za njihov život i priprema do sad nikad u Hrvatskoj viđene i komplicirane operacije za koju se unaprijed znalo da će biti neizvjesna do kraja. Roditelji su strepili nad svojim blizankama, gotovo danonoćno, a liječnici su u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu pokušavali ‘popraviti’ sve ono što im je bio problem jer su Valentina i Kristina rođene u 33. tjednu, a to znači da im je trebalo vremena da se oporave do operacije.

“Uz to što su bebe bile spojene problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju. Zbog toga je jedna blizanka bila hipertenzivna (visoki tlak) a druga hipotenzivna nije mogla mokriti. Druga je pak beba mokrila višestruko previše, srce joj je bilo preopterećeno (hipertrofija miokarda)”, objašnjava doc.dr. Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda i dodaje da su to samo neki od problema koje su blizanke imale nakon rođenja. Naglašava da je ovakav slučaj vrlo rijetko opisan u literaturi. Bilježi se primjerice samo 16 posto blizanaca spojenih crijevima a Kristini i Valentini bila je spojena i jetra odnosno cirkulacija.

“Radi se o drugom slučaju u svijetu da su blizanci spojeni i jetrom i crijevima. U ovom prvom slučaju preživio je samo jedan blizanac a naše su djevojčice obje žive unatoč činjenice da je jedna bila cirkulacijski kompromitirana a druga preopterećena. Radi se o blizanačkom transfuzijskom sindromu koji nastaje nakon poroda kod sijamskih blizanaca”, kaže dr. Grizelj, prenosi Jutarnji


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh