Predviđanja za ovogodišnju sezonu nisu briljantna, rezervacija je mnogo manje nego što se očekivalo, čak za 15 posto, ali uprkos tome potrebe za zapošljavanjem stranaca su sve veće, jer Hrvati masovno odlaze na rad u inostranstvo. Restorani duž Jadrana mogli bi da zatvore vrata bez stranaca, tako da svi hvale Srbe kao odlične radnike.
“Kod nas su od prošle sezone kuhari iz Srbije i bez problema su kuhali dalmatinske specijalitete, kao da su ovdje rođeni. Radiće i ove godine, a u pregovorima smo sa nekoliko vrsnih kuhara”, kazao je za srbijanske “Novosti” vlasnik nekoliko splitskih restorana koji kuhare iz Srbije mjesečno plaća od 2.000 do 5.000 eura.
Ono što je Hrvatima Irska, za Srbe je Hrvatska, jer sezonski radnici zaista mogu više da zarade nego kod kuće.
Postoje već i specijalizovane agencije i menadžeri koji nude radnike iz Srbije hrvatskim ugostiteljima. U Splitu je tako nedavno organizovana i prezentacija, a raspisan je i konkurs na koji se javilo 400 kuhara i konobara iz Srbije. Neki od njih su već dobili posao i počeli da rade na Jadranu, a neki će stići početkom juna i ostati na moru sve do kraja oktobra.
Zarada je dobra, pa tako konobari mogu da računaju na startnu platu od 1.000 eura, dok kuhari sa svim dežurstvima mogu zaraditi i mnogo više. Većini je obezbijeđen stan i hrana za vrijeme boravka na Jadranu, a iako je do sada bilo nepoštovanja ugovora svi se nadaju da će ova sezona biti uspješnija i za sezonce.