U ovom trenutku i dalje nije jasno da li će Hrvatska ove godine imati nešto što bi se uopšte moglo opisati kao turistička sezona, a još manje je jasno kako bi turizam u doba pandemije koronavirusa mogao izgledati. Hoće li i kako, barem u jednom dijelu sezone, funkcionisati hoteli, privatni apartmani i kampovi – o svemu ovom piše portal “Index“.
“Domaći turisti ne mogu spasiti turističku sezonu u Hrvatskoj jer je njihov udio u ukupnom prometu u zadnje dvije rekordne godine bio oko 12 posto, ali turizam na njih svakako računa kada popuste mjere zaštite od koronavirusa, o čemu odlučuje Civilni stožer”, izjavio je ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli 15. aprila, da bi samo dan kasnije u jednom intervjuu naglasio da će “prioritetno biti domaće stanovništvo”.
“Idu na vladu određeni naši prijedlozi, o njima će se raspravljati, imamo set svega što ćemo ponuditi epidemiološkoj službi. Čini mi se da je realnije da se približimo nautičkom turizmu, kampovima, nešto što je u prirodi, na osami. Imamo prijedloga za otvaranje restorana u nekom zadnjem setu, pod nekim određenim uvjetima, je li to svaki drugi-treći stol, samo terase”, najavio je Cappelli neke promjene koje treba očekivati kada je riječ o praktičnom funkcionisanju turizma.
Cappelli najavljuje i razgovore na nivou Evropske unije, no činjenica je da je udio turizma u hrvatskom BDP-u 20-ak posto, najviši među članicama Unije, i da će izostanak prave turističke sezone biti velik udarac za Hrvatsku.
Najavljuje se sniženje cijena
Turizam u ovoj situaciji zapravo ovisi o tri faktora: 1. epidemiološkim mjerama koje neće samo tako nestati preko noći, 2. sposobnosti prilagodbe turističkog sektora važećim mjerama i 3. želji ljudi da uopće idu na ljetovanje.
Ministar turizma najavljuje da će doći do sniženja cijena.
“Bit će jeftinije, pogotovo privatni smještaj koji će sigurno za turističku potražnju biti važniji u dijelu gdje se gleda kako biti u boljoj izolaciji, kvalitetniji i bliži pristup prirodi s manje kuća u okolini i slično”, kazao je Cappelli ističući da su u sličnoj poziciji i kampovi.
Capak: Dolazak stranih turista ovisi o stanju u njihovim zemljama
Kada je riječ o epidemiološkim mjerama, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je na konferenciji za medije izjavio sljedeće: “Ljeto se bliži, ali situacija je nepoznata. Ne znamo kakva će biti situacija u Europi. Ako situacija bude ovakva, da druge zemlje imaju goru situaciju nego mi, nikako neće biti dozvoljen dolazak turista. Ta djelatnost više neće izgledati kao prije, epidemiolozi će donijeti odluku kako to treba izgledati. Ako u nas bude dobra slika, naši građani će moći doći na more. Dolazak stranih turista ovisit će o stanju u njihovim zemljama.”
Beroš: Novi logo za hrvatski turizam mogao bi biti “corona free”
Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš je neki dan najavio da se u vladi “intenzivno razmišlja o reaktivaciji gospodarskih mjera, o turizmu, te smo se u vladi neki dan šalili kako bi novi logo za hrvatski turizam mogao biti ‘corona free'”.
“Osobno vjerujem da ova ugroza neće trajati toliko, no ukoliko i potraje, potrebno je naći te aktivnosti gospodarske koje su od bitne važnosti i staviti ih u neki epidemiološki okvir. Recimo, hoteli su sjajni, imaju sobe s odvojenim kupaonama, može se dostavljati hrana… Eto, nije to loš koncept za eventualna razmišljanja”, rekao je Beroš u intervjuu za RTL.
Pejović: Maske postaju obaveza za sve radnike u turizmu
Index se za komentar obratio Zoranu Pejoviću iz Paradox Hospitalityja, konzultantske tvrtke za hotelski menadžment iz Splita. Pokušali smo s ovim stručnjakom za turizam definirati kako bi u doba pandemije koronavirusa, za koji i dalje nema ni cjepiva ni lijeka, mogao u svakodnevnoj praksi izgledati turizam u Hrvatskoj.
Započeli smo s ventilacijom.
“S promjenom zraka u sobama ne bi trebalo biti problema, to je izazov za zatvorene prostore poput konferencijskih dvorana i slično. Vidimo da avionske kompanije već obećavaju da će uvesti ventilaciju koja garantira promjenu zraka svakih sat vremena ili slično. Kod nas taj problem neće biti toliko izražen jer smo na moru i ventilacija će se provoditi i prirodnim putem”, kaže Pejović.
“Vjerojatno će maske postati obavezne za sve radnike u turizmu. Ne moramo puno gatati oko nekih stvari, možemo pogledati što sada rade u Kini u kojoj su se ponovno otvorili hoteli. Djelatnici nose maske i rukavice, koje su ionako bile dio radne opreme u mnogim poslovima u hotelskom smještaju, pa onda dezinfekcija na ulazu u hotel, dezinfekcija na ulazu u hotelski restoran”, objašnjava naš sagovornik.
Prilagođavanje novim mjerama
Dodaje kako se može očekivati da će u hotelima sredstva za dezinfekciju postati standardni dio ponude, kao što su sada primjerice sapuni. Maske će postati obavezne, ali oko korištenja rukavica i dalje postoje prijepori jer one mogu funkcionirati kao prijenosnik. Ključno je često pranje ruku, napominje Pejović.
“Ovo kratkoročno planiranje koje ćemo napraviti u sljedeća dva-tri mjeseca zapravo je uvod u dugoročni način funkcioniranja. Neki ljudi kažu da će se sve promijeniti, s čime se ne slažem. Ljudi su bića navike te se kroz povijest mijenjaju mediji ostvarivanja tih navika, a ne same navike. Ljudi će i dalje htjeti putovati i družiti se, no morat ćemo se prilagoditi novim mjerama”, smatra Pejović.
Švedski stol kao potencijalni izvor zaraze i kako to riješiti
Što je sa švedskim stolovima u hotelima? Oni izgledaju kao potencijalno vrlo pogodna mjesta za širenje koronavirusa.
“Možda će se švedski stolovi ukinuti, a možda će na svima postati obavezno ono što mnogi sada već imaju i zove se sneeze guard, odnosno zaštita od kihanja. To je nešto poput staklene ploče nad hranom koja hranu štiti od kihanja. Rukom se mora podvući pod tu staklenu ploču i uzeti hranu, a sneeze guard je uobičajeno postavljen u visini između lica i ruku. Time bi se mogla spriječiti kapljična transmisija virusa”, kaže Pejović.