Region

Slovenija pooštrila mjere na granici, ukinuti prijašnji izuzeci

Italijanska unija pozvala je zato slovensku vladu da se predlože alternativne mjere, odnosno izuzeci za sustav prijelaza granice za lokalno stanovništvo koje živi uz državne granice.

Slovenija - Screenshot

Italijanska unija, koja zastupa interese talijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj, upozorila je u pismu slovenskom premijeru Janezu Janši da će najavljeno novo zaoštravanje režima na granici zbog pandemije imati negativne posljedice za prekograničnu suradnju te pozvala da se nađu alternativna rješenja, prenosi Hina.

Slovensko-talijansko pogranično područje i područje Istre jako su isprepleteni i povezuje ih tijesna suradnja, a nove bi mjere mogle imati teške posljedice za prekograničnu suradnju i plodne odnose, navedeno je u pismu slovenskom premijeru, prenose slovenski mediji.

Italijanska unija pozvala je zato slovensku vladu da se predlože alternativne mjere, odnosno izuzeci za sistem prijelaza granice za lokalno stanovništvo koje živi uz državne granice. prenosi “Fokus“.

Porast broja novozaraženih

Slovenska vlada u četvrtak je zbog širenja broja zaraženih novim varijantama koronavirusa donijela mjere za zaoštravanje kontrole ulaska u zemlju. Tako se u ponedjeljak uvode kontrolne tačke na granicama s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Na granici s Italijom bit će cijeli dan otvorena tri granična prijelaza, a dio dana i malogranični prijelazi za lokalno stanovništvo. Novost je i to da će od 15. marta negativni test na koronavirus, ne stariji od sedam dana, morati imati svi koji prelaze granicu, čime se ukidaju prijašnji izuzeci i povoljniji režim ulaska za radne migrante, one koji u Sloveniji imaju zemlju, dolaze radi obrazovanja ili skrbi za imovinu i slično.

Neće se morati testirati samo djeca mlađa od 13 godina, ali negativan test moraju podnijeti oni koji ih voze.

Negativan test na koronavirus ne stariji od sedam dana pri ulasku u Sloveniju trebat će imati i oni koji ulaze iz Hrvatske.

Žičana ograda

Uz to, slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je da će u sljedeća dva tjedna vlada objaviti natječaj za nabavu 50 kilometara dodatne žičane ograde koja bi se postavila na granici s Hrvatskom zbog opasnosti ilegalnih migracija.

On je rekao kako se nada da će se žičane barijere na više sektora granice početi postavljati ovog proljeća te da je za kupnju ograde iz proračuna osigurano šest milijuna eura.

Slovenska policija je ove godine zabilježila već 306 ilegalnih prelazaka granice, što je upola manje nego lani, kazao je Hojs, ali je upozorio da ne sumnja u to da će se brojevi ilegalnih prijelaza na proljeće povećati.

“Po mojim informacijama, u BiH je trenutno oko 15.000 migranata koji žele u Evropsku uniju, a još ih je 8000 u Srbiji. Bude li ovog proljeća opseg nezakonitih migracija sličan lanjskom, Slovenija će za pomoć zamoliti i policije drugih država”, kazao je Hojs dodavši da je nekoliko takvih dogovora s drugim državama u završnoj fazi, prenijeli su slovenski mediji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh