Krajem novembra prošle godine odlukom Nacionalnog štaba Civilne zaštite zbog pandemije je zabranjen rad kafićima, osim ako imaju terase, a sada je novom odlukom taj rad ponovo dozvoljen, uz mjere koje važe i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane i druge koji uslužuju hranu.
Među tim mjerama je rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu, pa i za šankom, a maske na licu su i dalje potrebne dok se ne sjedne za sto i dok se ide u toalet, kao i dezificijensi na ulazu, prenose hrvatski mediji.
Kafići se moraju često provjetravati, a prema preporukama epidemiologa prozori i vrata bi trebali biti otvoreni, za stolovima ne bi trebale sjediti osobe iz različitih domaćinstava, a na ulazu treba biti istaknuto koliko gostiju smije biti unutra, što zavisi od površine prostora. prenosi “Klix“.
Predsjednik Nezavisnog udruženja ugostitelja Zagreba Žaklina Troskot rekla je da su ugostitelji iz kafe-barova jedva dočekali da mogu opet da rade u zatvorenom prostoru, ali da nisu u euforiji jer je iza njih dug period od devet mjeseci zatvorenosti i ukupno 18 mjeseci otežanog poslovanja u pandemiji.