Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao fugu, koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama.
Smatra se da je ovaj termostabilni otrov i nekoliko stotina puta jači od cijanida.
O kakvoj se zapravo ribi radi, novinari N1 Hrvatska pitali su Jakova Dulčića, vođu laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.
“Rasprostranjena je u Indijskom okeanu, zapadnom Pacifiku te u Crvenomu moru. Lesepsijski je migrant, što znači da je u Mediteran dospjela iz Crvenog mora preko Sueckog kanala. Izrazito je invazivna vrsta koja je u potpunosti uspostavila svoje populacije u Mediteranu (posebno u njegovu istočnom dijelu”, objašnjava Jakov Dulčić.
Dodao je da su ovu ribu prvi put vidjeli kod otoka Jakljan kod Dubrovnika još 2012 godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu. prenose “Nezavisne“.