Bilo da je razlog bio udaljenost od najbliže prodavnice ili neimaština, “sirotinjska jela” su se spremala sa vrlo malo namirnica. Često su to i najukusnija jela kojih se rado sjećamo iz vremena stare Jugoslavije.
Nedavno smo pisali o najpopularnijem doručku u Jugoslaviji, a sada vam donosimo spisak “sirotinjskih jela”:
1. Sladak kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, bijeli luk ako volite, paradajz i peršun.
2. Restovani krompir
U proprženi crni luk dodajte kuhani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.
3. Hljeb, mast i aleva paprika
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na djetinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu djecu.
4. Krompir kuhan u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće ljetne dane.
5. Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i miješajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
6. Stari hljeb udrobljen u kiselo mlijeko
Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga djeca to vole.
8. Popara
Stari hljeb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umiješajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlijekom umjesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
7. Klot pasulj
Pasulj je dovoljno kaloričan i pun bjelančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.
9. Prženice
Umjesto da za doručak ili večeru jedete suvomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.
10. Krompir čorba
Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.
11. Jabuke u šlafroku
Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinkei i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.
12. Stari hljeb sa mlijekom i šećerom
Hljeb isječen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste unijeli malo šećera.
13. Pita zalivača
Ništa jednostavnije – poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom! prneosi “Novi“.