Krenimo redom:
Maslinovo ulje za prženje
Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, no postaje štetno kada ga izložimo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva brojne polemike, bolje je prevenirati potencijalnu štetu.
Ono što sa sigurnošću možemo reći jest da zagrijavanjem uništavamo strukturu ulja. Umjesto toga, maslinovo ulje radije koristite kao “začin” gotovom jelu.
Maslinovo ulje za roštilj
Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se spominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno izgori.
Zapravo, meso i povrće za roštilj nije potrebno uljiti. Dovoljno je nauljiti rešetke roštilja, a namirnice marinirati u suhim začinima.
Maslinovo ulje za lice
Mnogi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili njegu kože. Međutim, kada je riječ o licu, maslinovo ulje treba izbjegavati!
Razlog tomu jest što je maslinovo ulje gusto i zatvara pore, stoga ga osobe koje su sklone aknama trebaju izbaciti iz svoje kozmetičke rutine, piše Morski.