Region

KAKVI SU OVO ČUDNI OBLACI NAD SRBIJOM? Svi danima uznemireno gledaju u nebo: Ovi prizori bude NEOPISIVU JEZU

Razorne oluje koje su ovih dana zadesile Srbiju za sobom su ostavile dosta štete, povrijeđene osobe, ali i stradale. Scene koje je priroda priredila su bile zastrašujuće, a kao i svakoj oluji prethodili su čudno nebo i oblaci.

oblak - Profimedia

Uglavnom nas neobični oblaci zadive i ovjekovječimo ih telefonom, ali kako zapravo nastaju takvi oblaci? I šta je to u stvari superćelijska oluja?

Meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je ranije da je riječ o jakom grmljavinskom oblaku koji je izuzetno izražen i zato se i zove superćelija. Naime, grmljavinska ćelija je kod njega velika u odnosu na manje kada su intenziteti pljuska, grada i grmljavine manji, piše Blic.

Crometeo piše da su ti oblaci pravi primjer kako sile prirode mogu proizvesti spektakularne prizore, vrlo atraktivne za fotografisanje. prenosi novi

Superćelijski oblaci omiljena su meta lovaca na oluje i ljubitelja ekstremnih vremenskih pojava, ali zbog posljedica koje znaju ostaviti, nisu nimalo omiljeni na područjima gdje stvore štetu.

Oluja u Beihgradu – MILJANA KLJAJIĆ / RINGIER

Obilježavaju je snažne rotirajuće uzlazne struje
Superćelijsku grmljavinsku oluju obilježavaju postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje, pojasnio je Nick Wiltgen, meteorolog meteorološkog portala Weather.com.

– Ove oluje nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov za njihov nastanak je pomjeranje vjetra po visini. Obično pri tlu duvaju južni ili jugoistočni vjetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni. Ovakva kombinacija vjetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka, kazao je on.

On dodaje i da struktura superćelijske oluje omogućava da kiša ili grad padaju prilično daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani čitav sistem.

– Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vjetar i tornada, rekao je Wiltgen.

Koji sve oblici oblaka postoje?
Oblaci se nalaze u stanju neprekidnog stvaranja i promena. Zbog toga postoji bezbroj njihovih mogućih oblika. Ipak, postoje definicije ograničenog broja, vrlo karakterističnih oblika.

Po obliku:

Perjasti – Cirrus (Ci)
Perjasto-glomilasti – Cirrocumulus (Cc)
Perjasto-slojeviti – Cirrostratus (Cs)
Visoko-gomilasti – Altocumulus (Ac)
Visoko-slojeviti – Altostratus (As)
Slojevito-kišni – Nimbostratus (Ns)
Slojevito-gomilasti – Stratocumulus (Sc)
Slojeviti – Stratus (St)
Gomilasti – Cumulus (Cu)
Gomilasto-kišni – Cumulonimbus (Cb)

Prema visini:

Visoki (od 6-14km)
Srednji (2-6km)
Niski (2km)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh