Region

Stravični detalji ubistva bebe u Hrvatskoj: “Tu noć su imali zabavu, a onda je počela da stiže policija”

Strašno, strašno. Ne možemo da vjerujemo da je to bilo u našoj ulici

Policija - Pixsell

U Hrvatskoj se dogodio zločin koji je potresao tu zemlju, ali i cijeli region.

Naime, mlada majka je u subotu ubila tek rođeno dijete, a tijelo je pronašao član porodice koji je o svemu obavijestio policiju.

– Strašno, strašno. Ne možemo da vjerujemo da je to bilo u našoj ulici. Kako je moguće tako nešto? U šoku smo, ne možemo doći k sebi – rekle su komšije za “24sata“.
Ispitana osumnjičena

Tužilaštvo je objavio da je ispitana 22-godišnja hrvatska državljanka koja se sumnjiči za teško ubistvo na štetu novorođenčeta i za koju je zatražen pritvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i zbog posebno teških okolnosti izvršenja ovog krivičnog djela. Za to je predviđena kazna zatvora od najmanje deset godina.

Ako bi se nakon vještačenja to preinačilo u krivično djelo ubistva, koje je u hrvatskom Krivičnom zakonu zamijenilo čedomorstvo, kazna bi bila dosta manja. Prema članu 112, majka koja usmrti svoje dijete pod uticajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili porođaja kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

– Dežurna zamjenica županijskog tužioca je, s nadležnim službama, 29. juna 2024. sprovela uviđaj povodom osnovane sumnje na izvršenje krivičnog djela, te je u saradnji s nadležnom policijskom upravom preduzela druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja. Državno tužilaštvo objavljuje ovo saopštenje kao odgovor na primljene upite novinara, a druge informacije neće davati zbog zakonom propisanih ograničenja – saopćili su iz tužilaštva.
Uznemirene komšije

Komšije su ispričale da su se počeli okupljati oko kuće kad su vidjeli da je stigla policija. Šokiralo ih je kada su čuli što se desilo. Rekli su da s tom porodicom nikada nije bilo problema i da su djevojku često viđali napolju.

– To je bila cijela plejada policije. Veoma mnogo ih je bilo. Nismo znali šta se događa, a onda smo u jednom trenutku vidjeli mrtvačka kola. Noge su nam se odsjekle. Ovo je malo mjesto, tu se svi znamo. Poznajemo i tu porodicu. Vidjeli smo je i kako kosi travu. Niko nije ni primijetio da je trudna. Ovo nas je sve baš jako potreslo – rekle su komšije.

Kažu da su u noći na subotu imali proslavu u kleti.

– Tu noć su se okupili u kleti koju imaju ovdje u blizini te su slavili. Ne znamo što je tamo točno bilo. Tu noć je policija došla ovdje. U kući žive otac, majka, baka i ta djevojka koja je studirala.

Imaju još jednu stariju kćer koja ne živi ovdje, a ona je došla odmah sutradan. Kažemo vam, fini ljudi, uvijek lijepo pozdrave. Dobrostojeći su, ali tko će ga znati više. Nesreća je to velika, a tko smo mi da sudimo – govore uznemirene komšije.
Privilegovano krivično djelo

Psihijatar Sanja Katalinić je istakla da je čedomorstvo krivično djelo koje je privilegovano kroz krivični postupak.

– Svi uključeni službeno bi trebalo da na takav način i postupaju. Na neki način trudnoća dovodi do promjene psihičkog stanja, žena ne zna što radi pod uticajem hormona trudnoće, dok se nakon trudnoće mogu razviti depresija, a kod težih oblika i psihoza.

Psihički status se mijenja tako da se osoba ne može brinuti o sebi, a kamoli o nekom drugom. Jedan veliki rizik za izvršenje čedomorstva je od strane mladih djevojaka i žena koje su žrtve incestuoznih odnosa, odnosno seksualnog zlostavljanja od strane bližih članova porodice, a takvo zlostavljanje uglavnom traje dugo.

Mogu ga izvršiti i osobe čije su intelektualne sposobnosti snižene, pa ne znaju da procijene situaciju ni težinu posljedica – navela je Katalinić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh