Svijet

Bajden telefonski razgovarao s Trampom, njegov tim poništava reklame koje Trampa označavaju kao zločinca

Reklama je bila dio investicije od 50 miliona dolara u ključnim državama

Joe Biden - Platforma x

Aktuelni američki predsjednik i demokratski kandidat Džo Bajden (Joe Biden) tokom obraćanja o napadu na Donalda Trampa (Trump), njegovog protukandidata, upitan je misli li da je pucnjava pokušaj atentata.

– Imam mišljenje, ali nemam sve činjenice – rekao je Bajden.

Bajden je kasnije razgovarao s Trampom telefonom, objavila je Bijela kuća, ali nije precizirala ništa više.

Zvaničnik Bajdenove kampanje, koji je odbio da bude imenovan zbog osjetljivosti ovog pitanja, rekao je da tim “radi na poništavanju naših televizijskih reklama što je prije moguće”, kao odgovor na ozbiljnost trenutka.

Bajdenova politička budućnost je pod sumnjom otkako je njegova klimava debata 27. juna protiv Trampa izazvala pozive njegove sopstvene stranke da se povuče i pusti mlađeg kandidata da se kandiduje u novembru.

Posljednjih sedmica, Bajdenova kampanja započela je svoje najagresivnije napore da Trampa označi kao zločinca, uvođenjem nove televizijske reklame koja se fokusirala na Trampovu krivičnu osudu.

Reklama je bila dio investicije od 50 miliona dolara u ključnim državama i označila je promjenu strategije nakon prvobitne nevoljkosti da se umiješa u to pitanje, kako bi se izbjeglo suočavanje s Trampovim pravnim problemima, prenosi Avaz.

Trampa je njujorška porota 30. maja osudila po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa u vezi sa prikrivanjem plaćanja porno zvijezde Stormi Denijels (STormy Daniels) kako bi je ušutkao uoči izbora 2016. godine.

Nakon pucnjave, senator J. D. Vance, vodeći kandidat za Trampovog potpredsjednika, kritizirao je Bajdenovu kampanju zato što je Trampa prikazala kao autoritarnog čovjeka kojeg “mora zaustaviti po svaku cijenu”, sugerirajući da je retorika dovela do napada.

Retorika bivšeg republikanskog predsjednika tokom predizborne kampanje u više navrata je izazvala zabrinutost da bi mogao prekršiti demokratske norme koristeći moć države da cilja na opažene neprijatelje ako bude izabran.

Političko nasilje je u porastu u Sjedinjenim Državama, a većina smrtonosnih napada dolazi s desna, kažu stručnjaci.

Tramp je u aprilu podijelio video na društvenim mrežama koji je uključivao sliku Bidena vezanog i sputanog u stražnjem dijelu kamioneta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh