Svijet

Erdogan: Ne zaboravljamo besramnike koji tvrde da je pokušaj puča u Turskoj bio izrežiran

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je položio cvijeće na spomenik u blizini Mosta mučenika 15. jula u Istanbulu dok je Turska obilježavala osmu godišnjicu pokušaja puča u kojem su ubijene 252 osobe.

Recep Tayip Erdogan - IHA

Erdogan je, u pratnji prve dame Emine Erdogan, javnih dužnosnika, porodica žrtava i preživjelih, slušao kako se recitiraju ajeti iz Kur’ana, koji se obično čitaju u znak sjećanja na šehide.

I sam predsjednik izrecitirao je nekoliko molitvi dok je sjedio unutar spomenika u obliku kugle čiju unutrašnjost čine imena žrtava.

Erdogan se potom prisjetio 34 “sina i kćeri ove zemlje” koje su pučisti ubili upravo na mostu uz koji je stajao tokom pokušaja puča, prenosi Klix .

“Pučistički izdajice prolijevali su krv do ranih jutarnjih sati (16. jula). Nikada nećemo zaboraviti slike ubijenih ljudi tog dana. Također ćemo se s ponosom sjećati kako je naša nacija goloruka stala protiv tenkova, protiv smrtonosnog oružja, u legendarnoj borbi”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako je turski narod izbacio iz kolosijeka svaku zavjeru usmjerenu na “njegovu nezavisnost, njegovu volju i nastavit će to činiti”.

Predsjednik je rekao da će se sjetiti i onih koji tvrde da je državni udar bio “izrežiran”.

“Nikada nećemo zaboraviti te besramnike koji su tvrdili da je puč izrežiran. Oni koji stoje iza ružne klevete dio su prljavih zavjera protiv Turske”, rekao je turski predsjednik.

Ankara optužuje FETO da stoji iza dugotrajne kampanje rušenja države kroz infiltraciju u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe.

Turski dužnosnici zatražili su od SAD-a izručenje čelnika FETO-a Fetullaha Gülena, koji živi u Pennsylvaniji ali američki dužnosnici nisu udovoljili zahtjevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh