Svijet

NA TRENUTAK PREKINUTI SVI PROGRAMI: Upozorenje stiglo na mobilne telefone, izdat AMBER ALERT – dječak (2) nestao nakon svađe oca i majke, uslijedila dramatična potraga

Nakon što je izdato AMBER upozorenje, organi reda krenuli su u potragu za nestalim djetetom.

Amber alert / Izvor: Shutterstock

U jednom od najstrašnijih trenutaka za svaku porodicu, nestanak djeteta može izazvati paniku i očaj. Ovakve situacije zahtevaju brzu i koordiniranu akciju vlasti, medija i zajednice kako bi se dijete što prije pronašlo i vratilo svojoj porodici. Upravo zbog toga je razvijen AMBER Alert, sistem za hitno obaveštavanje javnosti o otmici i nestanku djece.

Ovaj sistem koristi sve dostupne medije kako bi podijelio ključne informacije i apelovao na javnost da pomogne u potrazi.

Naša priča danas donosi detalje o nedavnom slučaju nestanka djeteta, gdje su pravovremene informacije i brza reakcija bile od presudnog značaja.

Dijete u Kanzasu brzo pronađeno uz pomoć “Amber alerta”

Kancelarija za istrage Kanzasa izveštava da je dvogodišnji dječak iz Vičite pronađen prije dva dana bezbjedan i da je njegov otac uhapšen nakon što je u ponedjeljak rano ujutro izdato AMBER upozorenje.

Upozorenje je navelo da je Rajan Ramones odveden od svoje majke od strane oca Ričarda Ramonesa oko 23:30 u nedjelju uveče u Farmington Plejs apartmanima na Zapadnoj Šejd Lejn ulici, prenosi “kake.com“.

Navodno je Ričard fizički napao majku nakon svađe prije nego što je pješke napustio to područje. Vlasti su vjerovale da je dječak bio u opasnosti.

Policija u Vičiti je izvjestila da je Rajan bezbjedan i da je Ričard uhapšen, prema ažuriranju Kancelarije za istrage Kanzasa.

Šta je AMBER Alert?

AMBER Alert je sistem za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima otmice djece. Sistem koristi različite medije, uključujući radio, televiziju, digitalne bilborde, internet i mobilne telefone, kako bi se brzo i efikasno podijelile informacije o otetom djetetu i osumnjičenom otmičaru. Cilj je da se omogući brza reakcija javnosti i vlasti kako bi se dijete što prije pronašlo i bezbjedno vratilo.

Kada se izdaje AMBER Alert?

AMBER Alert se izdaje u sljedećim situacijama:

Potvrđena otmica: Postoji potvrda ili jaka sumnja da je dijete oteto.
Starost djeteta: Dijete je mlađe od 18 godina.
Opasnost po dijete: Postoji uvjerenje da je dijete u neposrednoj opasnosti od ozbiljnih povreda ili smrti.
Dostupne informacije: Postoje dovoljno detalja o otmici, otmičaru, ili vozilu (ako je poznato) koji mogu pomoći javnosti u prepoznavanju i lociranju djeteta.

Kako funkcioniše AMBER Alert?

Prijava nestanka: Policija ili nadležna agencija dobija prijavu o nestanku djeteta i procjenjuje da li slučaj ispunjava kriterijume za AMBER Alert.
Obavještavanje medija: Ako se procijeni da je situacija ozbiljna, informacije se šalju medijima, uključujući radio, televiziju i digitalne platforme.
Distribucija obavještenja: Informacije se distribuiraju putem različitih kanala, uključujući saobraćajne znakove, internet stranice, aplikacije na mobilnim telefonima i društvene mreže.
Reakcija javnosti: Javni poziv za pomoć podrazumijeva da svi koji imaju informacije o djetetu, otmičaru ili vozilu odmah kontaktiraju policiju.

AMBER Alert je nazvan po Amber Hagerman, devetogodišnjoj djevojčici koja je oteta i ubijena u Teksasu 1996. godine. Njena tragična smrt inspirisala je kreiranje ovog sistema kako bi se spriječile slične tragedije u budućnosti, piše srbija danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh