Svijet

Italija poslala više od 60 tona pomoći stanovnicima Gaze

Italija je poslala zalihe hrane i zdravstvenu opremu za stanovništvo Gaze u humanitarnom avionu koji je sletio u Jordan, navodi se u saopćenju u četvrtak, u sklopu vladine inicijative “Hrana za Gazu” za pomoć tamošnjim civilima.

Pomoć uključuje više od 60 tona hrane, higijenskih paketa i sanitarne opreme te 150 šatora. Avion, koji je poletio iz južnog grada Brindisija, sletio je u jordansku prijestolnicu Amman odakle će materijali biti isporučeni u Gazu.

– Ovom operacijom pružamo opipljivu demonstraciju pažnje koju talijanska vlada posvećuje humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze – izjavio je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Dodao je da je Italija predana “učiniti sve što je moguće kako bi se ublažila patnja palestinskog stanovništva u Gazi”.

Inicijativu “Hrana za Gazu” predvodi Italija skupa s Organizacijom UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), Svjetskim programom za hranu (WFP) i Međunarodnom federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC),pišu Vijesti

U srijedu je američka vojska objavila da je njena misija postavljanja i rada privremenog, plutajućeg pristaništa u blizini obale Gaze završena, čime je službeno okončan napor da se dopremi humanitarna pomoć Palestincima.

Italija je u maju saopćila da će izdvojiti 30 miliona eura za inicijativu “Hrana za Gazu”, nakon što je nastavila finansirati palestinsku humanitarnu organizaciju Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima UNRWA.

UNRWA se suočila s kritikama zbog optužbi da je dio njenog osoblja bio umiješan u napad Hamasa na Izrael 7. oktolbra koji je pokrenuo rat u Gazi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh