Svijet

Bijela kuća: Biden će obavljati predsjednički mandat do kraja

Bijela kuća saopštila je da će predsjednik SAD-a Joe Biden obavljati svoj mandat do kraja, uprkos pozivima pojedinih republikanaca iz Kongresa da se povuče.

U saopštenju se navodi da je Biden rekao da se “raduje završetku svog mandata” kada su ga pitali o republikancima u Kongresu koji su ga pozvali da se povuče sa mjesta predsjednika.

Portparol Bijele kuće Andrew Bates rekao je za CNN da je Biden tokom svog mandata postigao uspjeh da ekonomija SAD koja je bilježila pad, postane ekonomija sa najsnažnijim rastom u svijetu, kao i da je za vrijeme njegovog mandata zabilježena najniža stopa nasilnog kriminala za gotovo 50 godina.

Bates je naveo da je Biden učinio NATO većim nego ikad.

– I nastaviće da se bori da zaštiti slobode Amerikanaca od radikalnih zabrana abortusa i napada na vladavinu zakona – istakao je Bates.

Više republikanca iz Kongresa pozvalo je danas Bidena da podnese ostavku, uključujući predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, Majka Johnsona i predsjedavajućeg ogranka republikanske kampanje u Predstavničkom domu Richarda Hadsona.

Biden se povukao iz kampanje za reizbor na predsjedničkim izborima 5. novembra.

On je u pismu na platformi X poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Biden je također rekao da podržava potprjedsednicu SAD Kamalu Haris kao kandidatkinju demokrata na predsjedničkim izborima na kojima bi se suprotstavila republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh