Svijet

Njemački obavještajci izdali upozorenja o cyber napadima u zemljama NATO-a i EU, povezuju ih s Rusima

Njemačka obavještajna agencija upozorila je na cyber grupu koja pripada ruskoj vojnoj obavještajnoj jedinici (GRU) 29155, rekavši da je izvršila cyber napade na zemlje NATO-a i EU.

Lapotop - Ilustracija / Blogspot.com

Njemačka obavještajna agencija upozorila je na cyber grupu koja pripada ruskoj vojnoj obavještajnoj jedinici (GRU) 29155, rekavši da je izvršila cyber napade na zemlje NATO-a i EU.

U objavi na platformi X, Bundesverfassungsschutz je rekao da izdaje upozorenje protiv grupe poznate kao UNC2589 zajedno s FBI-om, američkom agencijom za kibernetičku sigurnost CISA, NSA-om i drugim međunarodnim partnerima.

“Cyber akteri, za koje se procjenjuje da su povezani sa 161. specijalističkim centrom za obuku glavnog obavještajnog direktorata ruskog Generalštaba (GRU), smatraju se odgovornim za operacije protiv globalnih ciljeva u svrhu špijunaže, sabotaže i štete po ugled”, naveli su.

Upozorenje dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti u Evropi zbog mogućnosti širenja ruskih hakera i špijuna od invazije Moskve na Ukrajinu 2022. godine, piše Reuters, prenosi RSE.

Ranije ove godine, Berlin je optužio Rusiju za izvođenje nekoliko cyber napada na vladajuće socijaldemokrate, kao i nekoliko drugih tvrtki uključenih u sektore logistike, odbrane, zrakoplovstva i informacijske tehnologije, prenosi Klix.

U svom upozorenju, obavještajna agencija je navela da grupa, poznata i kao Cadet Blizzard ili Ember Bear, provodi aktivnosti u svrhu špijunaže i sabotaže koje često uključuju oštećenje web stranica i objavljivanje ukradenih podataka.

Jedinica GRU kojoj pripada poznata je po sumnji u umiješanost u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji 2018. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh