Svijet

Beč i dalje pod vodom, stabilizacija se očekuje sredinom sedmice

Ogromne količine padavina dovele su do velikih poplava u istočnoj Austriji, a posebno je bio pogođen glavni grad Beč.

screenshot

Iako je noć s nedjelje na ponedjeljak u Donjoj Austriji bila mirna, ne može biti riječi o stabilizaciji jer se danas ponovo očekuje jaka kiša. Predviđeno je do 60 litara kiše po metru kvadratnom. Prognoze meteorologa ukazuju da će se situacija početi smirivati tek sredinom sedmice.

U Beču je situacija bila posebno alarmantna na rijeci i Dunavskom kanalu. Podzemna željeznica je djelimično stala i još uvijek radi samo u ograničenoj mjeri.

Austrijske željeznice su produžile upozorenje o putovanjima do četvrtka navečer.

“ÖBB vas poziva da se suzdržite od putovanja koja nisu neophodna”, poručile su željeznice u nedjelju navečer. Željeznički saobraćaj je ostao masovno ograničen u velikim dijelovima Donje Austrije zbog prekida oko 40 linija.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen zahvalio se svima koji pomažu u teškoj situaciji.

“Hiljade volontera koji su raspoređeni zaslužuju najveću zahvalnost koja se može zamisliti. U Beču možete vidjeti samo dio oluje. Danas sam bio na rijeci Beč, inače malom potoku, a danas bijesnoj bujici. To je nevjerovatno”, rekao je, pišu vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh