Svijet

Poplave poharale sjever Italije: “Ovo je daleko od najgorih prognoza”

Jaka kiša pogodila je Emilia-Romagnu kasno jučer poslijepodne…

SEEbiz

Kuće se evakuiraju u sjevernoj talijanskoj regiji Emilia-Romagna dok oluja Boris, koja je odnijela najmanje 24 života u srednjoj i istočnoj Europi od prošlog tjedna, zahvaća zemlju, uzrokujući velike poplave i klizišta, piše index.

Jaka kiša pogodila je Emilia-Romagnu kasno jučer poslijepodne, a situacija se brzo pogoršala kad je pala noć.

“Situacija je vrlo dramatična”

Jader Dardi, gradonačelnik Modigliane, grada u pokrajini Forlì-Cesena, koji je također bio teško pogođen razornim poplavama u regiji u svibnju 2023. godine, rekao je da je “rijeka eksplodirala”.

“Situacija je vrlo dramatična”, rekao je za Sky TG 24. “Gora je nego 2023. godine.”

Voda je nizvodno uzrokovala poplave u naselju Marzeno u Brisighelli.

“Iznenadni i veliki val dolazi iz Modigliane, prolazeći kroz naselje Marzeno”, prema poruci na društvenoj stranici općine Brisighella, koja je pozvala ljude iz pogođenih područja da evakuiraju svoje domove. Raseljene osobe bit će smještene u školi, dodaje se u objavi.

“Ovo je daleko od najgorih prognoza”

Luca Della Godenza, gradonačelnik Castel Bolognesea, rekao je da je situacija “daleko iznad najgorih prognoza”.

“Situacija se pogoršava, i to vrlo brzo”, napisao je na Facebooku. “Razina rijeke se stalno prati i dosegnula je 6.19 metara u Tebanu. Vatrogasci i lokalna policija su mobilizirani i koristit će megafone kako bi upozorili građane na ozbiljnost situacije koju proživljavamo.”

Pozvao je stanovnike da se popnu na više katove svojih kuća.

Evakuiraju se domovi, putovi blokirani zbog klizišta

Rijeka Savena u Bologni također je brzo rasla, upozorila je gradska uprava jučer navečer. Službenici su naredili evakuaciju domova u prizemlju i podrumskih prostorija u pogođenim područjima. Neki su putovi također blokirani zbog klizišta.

U regijama Emilia-Romagna i susjednim Markama izdana su upozorenja o teškim vremenskim uvjetima za sljedeća 24-36 sati. Škole će biti zatvorene u četvrtak, a ljudima se savjetuje da izbjegavaju putovanja i, ako je moguće, rade od kuće.

Poplave u Emilia-Romagni u svibnju 2023. godine odnijele su 17 života i prouzročile štetu od 8.5 milijardi eura.

Od prošlog tjedna oluja Boris donijela je poplave i obilne kiše u Češkoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Austriji. Broj poginulih porastao je na najmanje 24 u srijedu, kada je Češka prijavila četvrtu i petu žrtvu.
“Poplave i požari su dokaz klimatske krize”

Znanstvenici kažu da su ekstremne padaline i poplave postale sve češće i intenzivnije zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Povjerenik EU za krizno upravljanje Janez Lenarčič izjavio je da su poplave u srednjoj Europi i smrtonosni šumski požari u Portugalu dokaz klimatske krize.

“Nemojte se zavaravati. Ova tragedija nije anomalija. Ovo ubrzano postaje norma za budućnost”, rekao je Lenarčič europarlamentarcima. “Europa je najbrže zagrijavajući kontinent na svijetu i posebno je ranjiva na ekstremne vremenske uvjete.”


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh