Svijet

Putin će predsjedavati sastankom o nuklearnom odvraćanju

Predsjednik Vladimir Putin predsjedavat će u srijedu sastankom Vijeća sigurnosti Rusije o nuklearnom odvraćanju, saopćio je Kremlj, dok Moskva razmatra kako da odgovori na zahtjeve Ukrajine zapadnim zemljama da joj dozvole da udari duboko u Rusiju zapadnim projektilima dugog dometa.

In this photo released by Sputnik news agency on Friday, Feb. 9, 2024, Russian President Vladimir Putin gestures while speaking during an interview with former Fox News host Tucker Carlson at the Kremlin in Moscow, Russia, Tuesday, Feb. 6, 2024. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rat u Ukrajini koji traje već 2 i po godine izazvao je najgoru konfrontaciju između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine – koja se smatra vremenom kada su dvije hladnoratovske supersile bile najbliže namjernom nuklearnom ratu, prenosi Avaz.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je sastanak u srijedu kao važan događaj.

“Predsjednik će održati govor. Ostalo će, iz očiglednih razloga, biti označeno sa ‘strogo poverljivo’”, rekao je Peskov novinarima.

Rusija je rekla da je u procesu revizije svoje nuklearne doktrine koja navodi okolnosti u kojima bi mogla pribjeći upotrebi nuklearnog oružja.

Rusija neće testirati nuklearno oružje sve dok se Sjedinjene Države suzdržavaju od testiranja, rekao je Putinov glavni čovjek za kontrolu naoružanja u ponedjeljak nakon spekulacija da bi Kremlj mogao odustati od svog postsovjetskog moratorija na nuklearna testiranja, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh