Svijet

Netanjahu najavio da će upotrijebiti “punu snagu” protiv Hezbolaha i umanjio nade za prekid vatre

Nećemo stati dok ne postignemo sve svoje ciljeve, a glavni među njima siguran povratak stanovnika sjevera svojim domovima

Benjamin Netanjahu - NBC news

Nećemo stati dok ne postignemo sve svoje ciljeve, a glavni među njima siguran povratak stanovnika sjevera svojim domovimaSmanjujući nade za prekid vatre, izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je u četvrtak da će Izrael nastaviti s udarima na Hezbolah “punom snagom” i da neće stati dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi.

Izrael je izveo novi napad na glavni grad Libana, u kojem je, kako je rekao, ubijen visoki zapovjednik Hezbolaha.

Netanjahu je govorio dok je slijetao u Njujork kako bi prisustvovao godišnjem sastanku Generalne skupštine UN-a. Na skupu su američki i evropski dužnosnici vršili snažan pritisak na obje strane da prihvate predloženi 21-dnevni prekid borbi kako bi se dalo vremena diplomaciji da spriječi potencijalni sveobuhvatni rat.

Stotine je ubijeno u Libanu ove sedmice dok je Izrael dramatično eskalirao udare, rekavši da cilja na vojne kapacitete Hezbolaha. Izraelski čelnici kažu da su odlučni zaustaviti više od 11 mjeseci prekogranične vatre od strane militantne skupine, koja je prisilila na evakuaciju desetaka tisuća Izraelaca iz zajednica na sjeveru,piše Avaz

Netanjahu je rekao da je izraelska “politika jasna”.

– Nastavljamo s udarima na Hezbolah punom snagom. I nećemo stati dok ne postignemo sve svoje ciljeve, a glavni među njima siguran povratak stanovnika sjevera svojim domovima – rekao je Netanjahu.

Izrael tvrdi da je ubio višeg komandanta zračnih snaga Hezbolaha, objavljen snimak napada
Neposredno prije njegovih komentara, izraelska vojska je rekla da je ubila zapovjednika drona Hezbolaha, Mohammeda Husseina Suroura, u zračnom napadu u predgrađu Beiruta.

Hezbolah nije odmah komentirao tvrdnju o njegovoj smrti. Ministarstvo zdravstva saopćilo je da su dvije osobe poginule, a 15 ranjeno u napadu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh