Svijet

Lider Hezbolaha živ: Iran otvoreno zaprijetio Izraelu, Netanyahu napustio Ameriku

Čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah je živ, rekao je Reutersu izvor blizak oružanoj grupi.

SAD tvrdi da nisu bili obavješteni, a Netanyahu je prekinuo svoju posjetu toj zemlji.

Izrael prelazi crvene linije Teherana i situacija postaje ozbiljna, rekao je u petak viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe, nakon što je Izrael napao štab proiranskog Hezbolaha.

“Ubistva neće riješiti izraelski problem. Ako ubiju vođe otpora, drugi će zauzeti njihova mjesta”, rekao je iranski političar Ali Larijani za iransku državnu TV.

Visoki iranski sigurnosni dužnosnik rekao je ranije Reutersu da Teheran provjerava status Nasralaha. Nasralah je postao generalni sekretar Hezbolaha 1992. sa samo 35 godina. Izrael je ubio njegovog prethodnika Sajeda Abbsa al-Musavija u napadu helikopterom.

Eksplozije su zabilježene u južnom Bejrutu nakon što je Izrael upozorio stanovnike da se odmah evakuiraju. Glasnogovornik Izraelskih snaga (IDF) Daniel Hagari kazao je ranije da će vojska napasti podzemne lokacije Hezbolaha u bejrutskom predgrađu Dahijeh u nadolazećim satima i upozorio je civile u tom području da se odmah evakuiraju.

“U nadolazećim satima udarit ćemo na strateške objekte koje je Hezbolah smjestio pod zemlju”, kaže on.

Još nije poznata šteta i situacija poslije tog napada.

Iranska ambasada u Libanu objavilo je na platformi X da je izraelski napad na Bejrut opasna eskalacija koja mijenja situaciju i koja će “svojem počinitelju donijeti odgovarajuću kaznu”.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani rekao je da je napad “ratni zločin” za koji bi i Izrael i SAD trebali odgovarati, prenijeli su državni mediji.

“Taj barbarski napad, koji je izveden bombama koje je odmetničkom cionističkom režimu dao američki režim … očit je i neporeciv ratni zločin. Prema tome, američki režim također je sudionik zajedno s cionističkim režimom i mora odgovarati”, rekao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je odobrio napad, prekinuo je boravak u SAD-u i vratio se kući,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh