Svijet

Uragan Helene opustošio SAD: Ljudi bez struje, uništene kuće, mostovi…

Stanovništvo jugoistočnih američkih saveznih država danas je započelo s čišćenjem i popravcima nakon što su vjetar, obilna kiša i olujni udari uragana Helene prouzrokovali katastrofalne poplave od Floride do Virginije te mnoge ostavili bez električne energije i uništili kuće, ceste i mostove.

U oluji je život izgubilo najmanje 60 ljudi, podaci su državnih i lokalnih uprava Južne Karoline, Floride, Georgije, Sjeverne Karoline i Virginije. Strahuje se da bi broj smrtno stradalih mogao biti i veći.Osiguravajuća društva i prognostičari štetu koju je uragan Helene počinio tokom vikenda procijenili su na između 15 i više od 100 milijardi dolara. Nakon što se obavi potpuna procjena štete na imovini, podaci će biti precizniji.

Upraviteljica Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama Deanne Criswell u nedjelju je kazala kako je golema šteta uočena na vodovodnim i komunikacijskim sustavima te na kritičnim saobraćajnim pravcima.

Criswell je, gostujući u CBS-ovoj emisiji Face the Nation, kazala kako američka vlada ima dovoljno resursa i da se može uspješno nositi s posljedicama katastrofe, no istakla je da će oporavak biti težak.Osiguravajuća društva i prognostičari štetu koju je uragan Helene počinio tokom vikenda procijenili su na između 15 i više od 100 milijardi dolara. Nakon što se obavi potpuna procjena štete na imovini, podaci će biti precizniji.Voda u bocama poslana je u pogođena područja, a inženjerski korpus vojske u nedjelju će početi s procjenom ​​štete na vodovodnim sistemima da bi što prije postali operabilni,prenose Vijesti

“Oporavak bi mogao biti prilično zamršen. U ovih će pet saveznih država razni popravci i oporavak općenito biti vrlo komplicirani”, rekla je Criswell, dodavši da je u nedjelju bez električne energije ostalo otprilike 2,7 miliona kupaca.

Najobilnije padavine pogodile su zapadni dio Sjeverne Karoline, gdje je palo gotovo 76 cm oborina u okrugu Yancey, izvijestio je Centar za vremensku prognozu Nacionalne meteorološke službe. U Južnoj Karolini najviše je smrtno stradalih. Lokalne vlasti izvještavaju o 24 smrtna slučaja. Mnogi su poginuli kada su se na njih srušila stabla, prenosi HINA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh