Svijet

Napad na Bjelorusiju izazvao bi Treći svjetski rat! Otvorene prijetnje iz dvije zemlje

Napad na Bjelorusiju izazvao bi Treći svjetski rat, a to je potvrdio i Putin izmijenivši nuklearnu doktrinu.

Aleksandar Lukašenko - abrasmedia.info

Ruski državni TV stručnjak i propagandist Andrej Sidorov zaprijetio je da bi Poljska kao država mogla prestati postojati.

Ruski TV voditelji, propagandisti i dužnosnici više puta su zaprijetili članicama NATO-a zbog podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Inače, Sidorov, zamjenik dekana svjetske politike na Moskovskom državnom sveučilištu, upozorio je da bi Poljska “mogla prestati postojati” ako poduzmu korak koji se odnosi i na Bjelorusiju koja je saveznica Rusije.

“Drugovima iz Poljske treba jasno dati do znanja da Bjelorusiju smatramo vlastitom sigurnošću. Ako povuku neki potez, Poljska bi mogla prestati postojati”, poručio je Sidorov, a prenosi Newsweek.

Ova prijetnja dolazi nedugo nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak upozorio da će nuklearno oružje biti korišteno protiv NATO-a ako napadne njegovu naciju ili Rusiju. Bjelorusija nema vlastito nuklearno oružje, ali od prošle godine na svom teritoriju drži ruske taktičke bojeve glave.

Lukašenko, vjerni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, poručio je ovo govoreći na događaju sa studentima u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije.

Upozorio je da bi napad na Bjelorusiju bio “Treći svjetski rat”, a podsjetio je da je ruska nuklearna doktrina izmijenjena tako da navodi da će nuklearno oružje biti korišteno u slučaju napada i na Rusiju i na Bjelorusiju.

“Napad na Bjelorusiju izazvao bi Treći svjetski rat, a to je potvrdio i Putin izmijenivši nuklearnu doktrinu. Napad na Rusiju i Bjelorusiju izazvat će nuklearni odgovor”, istaknuo je Lukašenko, prenosi Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh